Завершується розроблення студентського наносупутника PolyITAN-12U

Новини

Завершується розроблення студентського наносупутника PolyITAN-12U.

Про це у Facebook повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Для фіналізації проєкту уряд перерозподілив понад 5 мільйонів гривень. Це перший український наносупутник формату 12U (тобто, з 12-ти модулів), який створили в межах ЗВО.

Його розробили українські науковці, інженери та студенти Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського за підтримки МОН та Державного космічного агентства України.

Уже у 2024 році супутник має бути виведений на орбіту. Одна із задач, яку ставили перед собою розробники, – сприяння обороноздатності держави.

Докладна інформація про PolyITAN-12U і його значення для України на малюнках:

Нагадаємо, що 27 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження № 980-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2023 рік». Рішення передбачає, зокрема, що 5,2 мільйона гривень виділять на програму «Підтримка пріоритетних напрямів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок у закладах вищої освіти», а саме — на те, щоб завершити розроблення студентського наносупутника PolyITAN-12U в межах розвитку космічної програми Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського.

Космічний апарат розробили, щоби дистанційно досліджувати поверхню Землі за допомогою оптичної системи середньої просторової розрізненості. Супутник також тестуватиме радіопередавачі та антени космічного зв’язку різних діапазонів.

У 2014-2023 рр. було запущено в космос 3 студентські КА, створені в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»: «Політан-1» (2014); «Політан-2» (2017); «Політан-НР-30» (2023).

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: