ДКА взяло участь у засіданні 63-ої сесії Юридичного підкомітету Комітету ООН з питань використання космічного простору в мирних цілях

Новини

Як повідомляється на сайті ДКА, з 15 по 26 квітня 2024 року у Відні, Республіка Австрія, проходить 63-та сесія Юридичного підкомітету Комітету ООН з питань використання космічного простору в мирних цілях. Згаданий захід є основним щорічним майданчиком, який збирає фахівців для обговорення юридичних питань, пов’язаних з дослідженням та використанням космічного простору.

Щорічно теми обговорення включають статус і застосування п’яти договорів ООН про космос, питання визначення та делімітації космічного простору, обговорення національного космічного законодавства, правові механізми, що стосуються запобігання утворенню космічного сміття, а також міжнародні механізми співробітництва в мирному дослідженні та використанні космічного простору.

У цьогорічній 63-й сесії Юридичного підкомітету в період з 17 по 19 квітня 2024 року взяв участь представник Державного космічного агентства України. В рамках роботи підкомітету було зроблено доповіді з таких питань порядку денного:

  • пункт 4 – «Загальний обмін думками»;
  • пункт 7 (а) – «Визначення та делімітація космічного простору»;
  • пункт 7 (b) – «Характер і використання геостаціонарної орбіти, в тому числі розгляд шляхів і засобів забезпечення раціонального і справедливого використання геостаціонарної орбіти без шкоди для ролі МСЕ»;
  • пункт 8 – «Майбутня роль і методи роботи Комітету».

Вказані питання стосуються бачення подальшої ролі COPUOS та його підкомітетів в координації освоєння космосу, що бурхливо розвивається протягом останніх років, в тому числі, за участі приватних структур.

Крім того, було прийнято участь у роботі низки робочих груп, в тому числі з питань, пов’язаних з розвитком проекту Artemis Accords.

Участь у засіданнях проходила за підтримки працівників Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: