Новини

15 лютого Уругвай підписав «Угоди Артеміди», в яких викладено передові методи освоєння космосу, ставши другою за два тижні країною, що це зробила.

Про це інформує сайт spacecenter.od.ua.

Угоди від імені країни підписав міністр закордонних справ Уругваю Омар Паганіні. На церемонії підписання в штаб-квартирі NASA були присутні адміністратор NASA Білл Нельсон та інші офіційні особи зі Сполучених Штатів і Уругваю.

«Для нас велика честь мати можливість представити космічне співробітництво як новий розділ у надійному двосторонньому порядку денному між Уругваєм і США», – сказав Омар Паганіні у заяві з приводу підписання, назвавши це «початком нового двостороннього шляху» співпраці між країнами.

Уругвай не має значної космічної програми, але торік оголосив про плани створити національне космічне агентство. В Уругваї розташована штаб-квартира Satellogic, компанії, яка розробляє угруповання супутників спостереження за Землею, хоча у вересні 2023 року компанія заявила, що планує перереєструвати компанію в Сполучених Штатах, щоб мати можливість конкурувати за замовлення уряду США.

Підписання відбулося в рамках двосторонніх зустрічей на рівні міністрів США та Уругваю. У повідомленні про ці зустрічі Державний департамент США заявив, що Сполучені Штати «погодилися підтримати Уругвай у дослідженні цивільної та комерційної космічної промисловості», але не конкретизував ці плани.

«Сполучені Штати та Уругвай поділяють відданість демократії та миру, і тепер ми розширюємо ці принципи у космосі, щоб взяти на себе зобов’язання щодо безпечного та прозорого дослідження космосу», – сказав Білл Нельсон у заяві про підписання.

Уругвай став 36-ю країною, яка підписала Угоди, укладені в 2020 році, і другою за стільки ж тижнів після того, як Греція підписала документи 9 лютого. Серед країн-підписантів є як країни з передовими космічними програмами, так і такі країни, як Уругвай, які тільки починають розвивати свої космічні можливості.

«Угоди Артеміди» окреслюють найкращі практики для країн, яких слід дотримуватися в діяльності з дослідження космосу, ґрунтуючись на Договорі про космічний простір та інших міжнародних угодах з різних тем: від реєстрації космічних об’єктів до використання космічних ресурсів.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: