На Місяці вперше приземлився приватний апарат

Головні теми

Компанія Intuitive Machines відзвітувала, що успішно посадила космічний корабель Odysseus на поверхню Місяця. Це сталося в ніч на 23 лютого о 1:23 за київським часом.

Про це повідомляє The Universe. Space. Tech.

Апарат сів поблизу кратера Малаперт А, розташованого біля південного полюса Місяця. Отже, Intuitive Machines стала першою приватною компанією, яка вдало здійснила м’яку посадку на нашому природному супутнику. Місія, що отримала назву IM-1, доставила на поверхню Місяця 12 корисних вантажів.

Початково посадка була запланована на 00:24 за київським часом, але диспетчери вирішили здійснити додатковий оберт навколо Місяця перед початком посадки для усунення проблеми з бортовим лазерним приладом, який використовується для оцінки рельєфу поверхні. Тому оператори перепрофілювали інший прилад для допомоги при посадці. Спочатку ситуація виглядала напруженою, але після додаткових заходів безпеки Odysseus успішно торкнувся Місяця. Генеральний директор Intuitive Machines, Стів Алтемус, під час прямої трансляції заявив: «Я знаю, що це було нелегко. Але ми вже на поверхні, і виходимо на зв’язок. Ласкаво просимо на Місяць».

Космічний апарат Odysseus стартував 15 лютого за допомогою ракети SpaceX Falcon 9 і є частиною ініціативи NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS). Ця ініціатива має за мету забезпечення постійного потоку посадкових апаратів для доставлення державних та комерційних вантажів на Місяць.

Odysseus перевозив шість приладів, які вивчають вплив посадкових апаратів на місячну поверхню та взаємодію космічної погоди з нею. Серед приладів: радіоастрономічний інструмент, технології точної посадки і вузол зв’язку та навігації для майбутніх випробувань автономної навігації.

Також на борту була система камер, розроблена студентами Аеронавігаційного університету Ембрі-Ріддл, яка мала відокремитися перед посадкою для фіксації моменту спуску. Додатково, там була 1,3-кілограмова система з двома камерами під назвою ILO-X, що має на меті збір зображень Чумацького Шляху з Місяця в різних діапазонах.

Odysseus працюватиме приблизно тиждень до того, як Сонце зайде в південний полярний регіон Місяця.

Завдяки успішній посадці, Intuitive Machines першою приватною компанією, яка здійснила цей важливий крок. У порівнянні з іншими невдачами, такими, як ті, що стались із компанією Astrobotic та японським космічним апаратом Hakuto-R, це досягнення може відзначитися як подальший прорив у розвитку космічної економіки.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: