Rocket Lab запустила на орбіту супутник для боротьби з космічним сміттям

Новини
Компанія Rocket Lab у неділю, 18 лютого, успішно запустила супутник ADRAS-J японської компанії Astroscale, який використовуватиметься в операціях з видалення космічного сміття з орбіти Землі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Space.com.

Ракета-носій Electron з ADRAS-J на борту стартувала з космодрому у Новій-Зеландії. Rocket Lab вже підтвердила виведення супутника на орбіту.

Апарат спробує досягти прогресу в боротьбі людства з космічним сміттям – проблемою, яка продовжує зростати, оскільки запускається все більше і більше супутників на орбіту, йдеться у заяві.

Зокрема апарат має дослідити старий ступінь японської ракети H-2A, що лишився на низькій навколоземній орбіті після запуску супутника GOSAT у 2009 році. В ході місії ADRAS-J за допомогою камер на борту, він збере дані для встановлення динаміки цього нефункціонуючого об’єкта та запропонує рішення для його безпечного видалення.

«Ця місія є першою фазою програми з видалення орбітального сміття, і під час цієї фази ADRAS-J призначений для тестування технологій і операцій для наближення до об’єктів сміття та моніторингу», – заявили представники Rocket Lab.

ADRAS-J вагою 150 кілограмів також буде передавати «дані, які допоможуть у видаленні космічного сміття, щоб забезпечити стале використання космосу для майбутніх поколінь», наголошується в заяві.

31 січня Rocket Lab успішно запустила у космос чотири супутники у рамках місії Four of a Kind.

Зазначається, що чотири космічні апарати 16U масою по шість кілограмів кожен створені Spire «для забезпечення космічного моніторингу погоди, а також відстеження морської та авіаційної діяльності».

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: