Прилади на борту посадкового модуля Peregrine передали корисні дані, незважаючи на невдачу з посадкою на Місяць

Новини

Незважаючи на те, що місячний посадковий модуль Peregrine компанії Astrobotic не зміг прилетіти на Місяць, представники NASA та інших організацій, чиє корисне навантаження було встановлено на космічному апараті, стверджують, що і в такій ситуації змогли отримати корисні дані.

Про це інформує сайт spacecenter.od.ua.

Peregrine було запущено 8 січня під час першого польоту ракети-носія Vulcan Centaur компанії United Launch Alliance. Однак через кілька годин після запуску на космічному апараті стався витік палива, що виключило будь-які шанси на спробу здійснити посадку на Місяць. 19 січня апарат повернувся на Землю і його залишки, що не згоріли в атмосфері, впали в Тихому океані.

Хоча Peregrine не досяг Місяця, деякі корисні навантаження на його борту були протестовані під час польоту. «Під час польоту ми збиралися тримати більшість корисних навантажень у режимі виживання, – сказав Ден Гендріксон, віце-президент компанії Astrobotic, під час виступу 11 березня на конференції Lunar and Planetary Sciences Conference. – Але оскільки наша місія відхилилася від плану, план теж відхилився, що пішло на користь усім корисним навантаженням».

Хоча багатьом науковим приладам на Peregrine не вдалося зібрати необхідні дані з поверхні Місяця, їх вдалося протестувати в космосі і навіть у деяких випадках провести наукові дослідження.

Серед них був прилад Linear Energy Transfer Spectrometer (LETS), який збирав дані про радіаційну обстановку в навколомісячному просторі замість поверхні Місяця. «Нам довелося перемістити наші операції, щоб отримати дані під час польоту, – сказав Стюарт Джордж, один із керівників проєкту з Космічного центру NASA імені Джонсона. – Весь час прилад працював ідеально».

Інший прилад NASA, Peregrine Ion-Trap Mass Spectrometer (PITMS), також зміг працювати під час польоту. Він виявив сліди оксиду азоту і діоксиду азоту, які, ймовірно, з’явилися внаслідок витоку з паливної системи апарата.

Одним із корисних навантажень на Peregrine, які не належали NASA, був місяцехід Iris, побудований студентами Університету Карнегі-Меллон. Йому не судилося стати місячним ровером, але фахівцям вдалося протестувати підсистеми апарата і покрутити деякими колесами, щоб переконатися в їхній працездатності.

Наразі компанія Astrobotic аналізує результати місії Peregrine, щоб визначити першопричину витоку палива і внести зміни, які можуть знадобитися для більшого посадкового апарата Griffin, який розробляється для запуску місії NASA Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER). Після презентації Ден Гендріксон сказав, що розслідування йде добре, але конкретних термінів його завершення не назвав.

За словами Джоела Кернса, заступника помічника адміністратора з досліджень в Управлінні наукових місій NASA, під час загальних зборів NASA на конференції 11 березня, агентство стежить за ходом цього розслідування. «Щойно ми отримаємо результати цього розслідування, NASA визначить, які дії ми зробимо в майбутньому, – сказав він, включно з будь-якими конкретними змінами для VIPER. – Ми вивчимо висновки комісії з оцінки невдач і визначимо, які кроки нам потрібно зробити для VIPER».

Griffin і VIPER повинні бути запущені в листопаді цього року, але Джоел Кернс, виступаючи 5 березня на засіданні Консультативного комітету з планетарної науки, сказав, що, найімовірніше, цей термін зсунеться. «Вкрай малоймовірно, що вони полетять до кінця цього року», – сказав він, оскільки це пов’язано не тільки з розслідуванням аварії на Peregrine, а й з іншими роботами з підготовки місяцеходу і посадкового апарата до запуску. Він сказав, що NASA не призначатиме нової дати до завершення розслідування причин невдачі Peregrine.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: