Японія запустила в космос нову важку ракету-носій H3

Новини
Японія вранці 17 лютого з другої спроби успішно запустила в космос свою нову важку ракету-носій H3, яка вивела на навколоземну орбіту повнорозмірний макет супутника та два діючі мікросупутники.

Про це з посиланням на Японське агентство аерокосмічних досліджень JAXA повідомляє Kyodo, передає Укрінформ.

Ракета з космічними апаратами на борту стартувала з космічного центру Танеґасіма на південно-східному узбережжі однойменного острова в префектурі Кагосіма близько 9:22 ранку за місцевим часом (2:22 за київським).

Цей запуск був запланований на четвер, але незадовго до старту його відклали через несприятливий прогноз погоди.

Нова ракета-носій H3 має замінити нинішню основну японську ракету H2A і зможе використовуватись для доставки вантажів до Міжнародної космічної станції та майбутнього орбітального форпосту Gateway на орбіті Місяця, створення якого заплановане в рамках космічної програми з розвитку пілотованих космічних польотів під керівництвом США «Артеміда» (Artemis).

В ході нинішнього запуску JAXA планувало підтвердити здатність ракети контролювати своє позиціонування та розгортати супутники на визначених орбітах.

Повідомляється, що макет супутника відповідає вазі й розмірам об’єкта, встановленого на першій ракеті H3, яку намагалися запустити в березні минулого року. Тоді за кілька хвилин після старту через відмову двигуна другого ступеня ракету ліквідували, запустивши протокол самознищення.

Ракета №2, яка стартувала в суботу, має вдосконалену систему запалювання і в JAXA уже підтвердили, що двигун другого ступеня, як і було заплановано, через п’ять хвилин після старту увімкнувся й відпрацював належним чином.

Агентство також підтвердило, що ракета успішно вивела один із мікросупутників на заплановану навколоземну орбіту. Дані стосовно розгортання другого мікросупутника та макета великого космічного апарата перевіряються.

Ракета Н3 – це двоступінчаста ракета на рідкому паливі, здатна нести вантаж у 1,3 рази більше, ніж нинішня Н2А, із удвічі меншими витратами на її запуск. Розробка Н3 тривала дев’ять років тому і коштувала JAXA та Mitsubishi Heavy Industries близько $1,5 мільярда.

Очікується, що H3 дасть Японії безперервний доступ до космосу і дозволить закріпитися в швидко зростаючому конкурентному бізнесі із запуску супутників.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: