Український Kurs Orbital залучив $4 млн. Стартап працює над технологією обслуговування супутників

Економічні аспекти

Компанія Kurs Orbital, заснована українськими ветеранами космічної галузі, залучила $4 млн, щоб прискорити комерціалізацію своєї технології обслуговування супутників, пише Forbes.ua з посиланням на Tech Crunch.

Ключові факти

  • Kurs Orbital, яка базується в італійському Турині, провела seed-раунд на €3,7 млн ($4 млн). Його очолила європейська венчурна компанія OTB Ventures за участю Credo Ventures, Galaxia, In-Q-Tel та Inovo.
  • Kurs Orbital планує використати залучені кошти для розширення команди, яка зараз налічує 11 осіб.
  • Компанія розробляє модуль ARCap, який можна інтегрувати в будь-який космічний апарат. Він здатний стикуватися із супутниками на орбіті й не потребує додаткового обладнання на супутниках.
  • Kurs Orbital планує запустити перший модуль ARCap у космос у 2025 році.

Контекст

Kurs Orbital у 2021 році зареєстрував одеський підприємець Володимир Усов, який із січня по листопад 2020-го очолював Державне космічне агентство. Випускник Одеського національного морського університету, до приходу на держслужбу створив кілька стартапів.

Технологічна основа стартапу – система зближення «Курс», розроблена в середині 1980-х у СРСР. З її допомогою проведено понад 300 успішних стикувань кораблів «Союз» і «Прогрес» зі станціями «Мир» і МКС. Ключову роль у реалізації проєкту відведено НПК «Курс».

Перевага Kurs Orbital, за словами Усова, у відсутності необхідності витрачати мільярди доларів на розробку нової системи стиковки.

Kurs Orbital допоможе економити супутниковим операторам. «Важкі телекомунікаційні супутники на геостаціонарній орбіті коштують $300–500 млн, – каже підприємець. – Продовження терміну служби позитивно вплине на їхню маржинальність». Супутникові оператори, за його словами, вже готові платити за такі послуги. Найбільшим попитом користується послуга з «деорбітування» – переведення супутників, які відслужили, на так звану «цвинтарну» орбіту. Більше про це читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: