«ЗЕНІТУ» – 35!

Сторінки історії

35 років тому, 13 квітня 1985 року, з космодрому Байконур відбувся перший пуск ракети-носія «Зеніт-2», розробленої КБ «Південне».

Про це повідомляється на сторінці підприємства у Facebook.

Двоступенева ракета на нетоксичних компонентах палива «Зеніт-2» поклала початок розробці й успішній експлуатації сімейства ракет-носіїв «Зеніт», яке характеризується високим рівнем енергетичних характеристик і конструктивно-масової досконалості, високою щільністю компонування, безпекою експлуатації.

Станом на сьогодні п’ять модифікацій ракети-носія «Зеніт» загалом стартували 84 рази.

«Зеніт-2» призначалася для запусків космічних апаратів на низькі колові (до 1500 км) і еліптичні навколоземні орбіти різного нахилення. Конструктивно була забезпечена можливість виведення космічних апаратів будь-яких типів і характеристик.

Застосування новітніх технічних рішень забезпечувало повну автоматизацію передстартової підготовки.

☑ У період з 1985 по 2004 рік здійснено 36 пусків РН «Зеніт-2», з них успішних – 31. Крім того, дороблені блоки її першого ступеня використовувалися як бічні блоки ракети-носія «Енергія». Вони успішно відпрацювали під час двох її пусків (усього 8 ракетних блоків).

Всього використовувалося п’ять модифікацій ракети-носія «Зеніт»:
• Зеніт-2
• Зеніт-3SL
• Зеніт-2SLБ
• Зеніт-3SLБ
• Зеніт-3SLБФ

Ракети запускалися з двох космодромів. Всі пуски «Зеніт-3SL» були виконані з плавучої платформи «Odyssey» в Тихому океані в рамках проекту «Морський старт». Решта модифікацій стартувала з космодрому Байконур в Казахстані.

Говорить заступник Генерального конструктора з льотно-конструкторських випробувань і льотної експлуатації КБ «Південне» Анатолій Васильович Агарков:

“У створенні КРК «Зеніт» брала участь велика кооперація підприємств СРСР. І якщо право батьківства на «Зеніт» можуть оскаржувати багато претендентів, то ексклюзивне право материнства на РН «Зеніт» ніхто не забере у КБ «Південне» і Південмашу.

До речі, «Зенітом» ракета-носій 11К77 стала називатися з ініціативи першого заступника Генерального конструктора КБ «Південне» Ю.О. Сметаніна, коли постало питання її комерційного використання в 1990-ті роки. А саму назву запропонував начальник сектора проектного відділу КБ В.Н. Федоров.

Будь-якій ракетно-космічної фірмі створення одного лише «Зеніту» вистачило б для всесвітньої популярності, слави і роботи на довгі роки. А КБ «Південне» одночасно з РН «Зеніт» створювало ще п’ять бойових ракетних комплексів: 15А18М «Сатана», шахтний 15Ж60 – аналог американської ракети МХ, 15Ж61 – для бойового залізничного ракетного комплексу, дві легкі бойові ракети МР-УР-100, одна з них командна ракета «Периметр», яка при польоті по високій траєкторії при необхідності могла давати команди на запуск балістичних ракет.

Те, що створення РН «Зеніт» доручили саме нашому КБ, було визнанням авторитету та можливостей нашого підприємства і ми із задачею справились на відмінно”.

З Днем народження, «Зеніте»!

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: