SpaceX запустила на Місяць посадковий модуль Odysseus

Новини

Компанія SpaceX у четвер, 15 лютого, відправила на Місяць посадковий модуль Odysseus, побудований приватною американською компанією Intuitive Machines.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Space.com.

Запуск ракети-носія Falcon 9 із Odysseus на борту був здійснений о 08:05 за київським часом із космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида.

Фото John Kraus

Якщо все піде за планом, Odysseus приземлиться біля південного полюса Місяця вже 22 лютого, ставши першим в історії приватним космічним кораблем, який здійснив посадку на супутнику Землі.

Успіх цієї місії також буде великою справою для Сполучених Штатів, які не здійснювали посадок на поверхні Місяця з часів місії NASA «Apollo 17» понад пів століття тому.

Зазначається, що загальна вага посадкового модуля становить 675 кг, а його розмір можна порівняти з британською телефонною будкою.

Усього на борту Odysseus розміщено 12 вантажів. Шість із них, серед яких лазерний відбивач та радіоінструменти, є власністю NASA.

Ці інструменти призначені для збору даних, які допоможуть програмі NASA «Artemis», мета котрої – створити базу з екіпажем біля південного полюса Місяця до кінця цього десятиліття.

Решта належить різним приватним замовникам.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: