Firefly Alpha знов не полетіла

Новини

Через рік після невдалого запуску першої ракети нова аерокосмічна компанія рано в п’ятницю не змогла вивести на орбіту кілька супутників.

Про це пише The Washington Post.

Ракета Alpha американської компанії Firefly Aerospace не змогла піднятися з бази космічних сил Ванденберг у Каліфорнії та пройти по запланованій дузі над Тихим океаном у космос.

Відео в прямому ефірі показало, що зворотний відлік запуску підходить до нуля, а потім переривається о 10:52 за київським часом в п’ятницю 30 вересня.

«Ракета-носій перейшла у режим автоматичного вимкнення після запалювання. Це розроблено в системі для забезпечення безпеки», – йдеться в повідомленні компанії в Twitter. «Команда проаналізувала сьогоднішню спробу запуску та переглядає дані, щоб визначити наше наступне вікно запуску».

Корисне навантаження ракети включало кілька малих супутників, призначених для різноманітних технологічних експериментів і демонстрацій, а також для освітніх цілей.

Місія під назвою «To The Black» стала другим демонстраційним польотом компанії щодо її виходу на ринок малих ракет-носіїв супутників.

Перша Alpha була запущена з Ванденберга 2 вересня 2021 року, але не вийшла на орбіту.

Один із чотирьох двигунів першого ступеня передчасно вимкнувся, але ракета продовжила рух на трьох двигунах у надзвукову сферу, де вийшла з-під контролю.

Потім ракета була навмисно знищена вибуховою системою припинення польоту.

Firefly Aerospace повідомила, що передчасне відключення було пов’язане з проблемою з електрикою, але в іншому ракета працювала добре, і протягом майже 2 з половиною хвилин польоту було отримано корисні дані.

Alpha призначена для запуску корисних вантажів вагою до 2579 фунтів (1170 кілограмів) на низьку навколоземну орбіту.

Серед інших конкурентів на зростаючому ринку малих ракетоносіїв — Rocket Lab і Virgin Orbit, обидві зі штаб-квартирою в Лонг-Біч, Каліфорнія.

Firefly Aerospace, що базується в Сідар-Парку, штат Техас, також проєктує більшу ракету, транспортний засіб для космічних операцій і посадковий модуль для транспортування для комерційних вантажів та вантажів NASA на поверхню Місяця.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: