Перший у світі комерційний космічний літак Dream Chaser прибув до Флориди для останніх тестів перед польотом на МКС

Новини

Перший у світі комерційний космічний літак Dream Chaser прибув до Космічного центру NASA ім. Кеннеді у Флориді. Відправлення літака в космос очікується наприкінці поточного року на ракеті Vulcan компанії ULA. У центрі NASA літак (космоплан) пройде завершальні перевірки, отримає тепловий захист та в комплекті з одноразовим вантажним контейнером буде встановлений на ракету для запуску.

Про це повідомляє сайт Newatlas.

Проєкту космічного літака Dream Chaser DC-100 Tenacity цього року виповнюється 20 років. Спочатку він замислювався як легка альтернатива шатлам. У 2014 році проект відкинули на користь кораблів компанії Boeing та SpaceX, які поділили контракт NASA загальною вартістю $7 млрд щодо доставки екіпажів на МКС на комерційній основі. До проєкту комерційного багаторазового космоплану NASA повернулося у 2016 році, знову уклавши договір на його розробку з компанією Sierra Space (раніше цим займалася Sierra Nevada Corporation).

Згідно з попередньою домовленістю, багаторазовий космічний літак Tenacity здійснить щонайменше 7 вантажних рейсів до МКС. Основний вантажний відсік літака одноразовий, за що він отримав назву «Зірка, що падає». Він кріпиться до задньої частини літака і може вміщати понад 3,5 т корисного навантаження: провізії, обладнання, наборів для експериментів та інше.

Після звільнення від вантажу у відсік закладається сміття з МКС для спалювання у верхніх шарах атмосфери разом із контейнером. Сам літак сідає на своїх крилах і двигунах на практично будь-яку злітно-посадкову смугу і буде використаний повторно. Навісні вантажні контейнери, звичайно ж, щоразу потрібно буде виготовляти нові та їх обсяг з часом зростатиме, благо цей вантаж у космос піднімає ракета, а літак лише коригує орбіту та проводить стикування з МКС.

У своєму першому польоті у стані стикування з МКС літак проведе 45 діб. Надалі стоянки буде збільшено до 75 діб. У внутрішньому контейнері літак здатний доставити на Землю 2,5 т корисного навантаження зі станції: результати експериментів та інше. Щоправда, посадка буде жорстка – зі швидкістю близько 1,5 g, тому про надійне пакування крихких зразків доведеться потурбуватися особливо добре.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: