Firefly Aerospace запустила ракету-носій Alpha

Новини

Американській компанії Firefly Aerospace вдалося вперше запустити свою ракету-носій Alpha під час старту рано вранці в суботу, 1 жовтня.

Як повідомляє сайт Parabolic Arc, Alpha стартувала з вісьмома маленькими супутниками на борту з бази космічних сил Ванденберг о 12:01 за тихоокеанським літнім часом (10:01 за Києвом). Керівництво польотом Firefly оголосило, що ракета вийшла на орбіту після того, як відключився другий ступінь.

Невдовзі після цього ЦУП відчув очікувану втрату сигналу від ракети, оскільки вона вийшла за межі наземної станції стеження. Фахівці компанії очікували отримати дані через станцію стеження на Гаваях, але низхідна лінія не була отримана. Було оголошено, що проблема, ймовірно, не в другому ступені.

ЦУП доведеться чекати, поки другий ступінь потрапить у зону дії іншої станції стеження.

UPD. Місія успішна. Супутники вийшли на задану орбіту.

Запуск відбувся менш ніж через 24 години після того, як двигуни першого ступеня Alpha вимкнулися, коли вони почали запалюватися.

«Ракета-носій перейшла у режим автоматичного вимкнення після запалювання. Це розроблено в системі для забезпечення безпеки», – йдеться в повідомленні компанії в Twitter. «Команда проаналізувала сьогоднішню спробу запуску та переглядає дані, щоб визначити наше наступне вікно запуску».

Firefly перервав спробу запуску в останню хвилину 11 вересня через падіння тиску гелію на другому ступені Alpha. Погана погода ще більше відклала запуск до цього тижня.

Alpha зазнала невдачі під час свого першого польоту у вересні 2021 року після зупинки двигуна першого ступеня після старту з Ванденберга.

Alpha зможе запускати 1170 кг (2579 фунтів) на низьку навколоземну орбіту (LEO) висотою 200 км (124 милі) або 745 кг (1642 фунти) на 500 км (311 миль) високу синхронна орбіта (SSO). У червні 2023 року компанія планує збільшити вантажопідйомність ракети-носія до 860 кг (1896 фунтів) до LEO та 1375 кг (3031 фунтів) до SSO.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: