Відбувся перший успішний пуск ракети-носія Vulcan

Головні теми

Компанія United Launch Alliance успішно запустила в космос свою нову важку ракету-носій Vulcan Centaur з місячним посадковим модулем Astrobotic Peregrine.

Пуск відбувся 8 січня о 9:18 за київським часом зі стартового комплексу 41 на мисі Канаверал (США).

Посадковий модуль Peregrine відокремився від верхнього ступеня РН Vulcan за 50 хвилин після старту і має сісти на Місяць 23 лютого.

РН Vulcan Centaur замінить ракети ULA Atlas V і Delta IV, робочі конячки, які відправляли різноманітні високопрофільні космічні апарати. Серед багатьох знакових корисних навантажень Atlas V, наприклад, марсоходи NASA Curiosity та Perseverance, зонд New Horizons для Плутона та місія OSIRIS-REx для повернення зразків астероїдів.

Два метанові двигуни BE-4 від Blue Origin і два твердопаливні ракетні прискорювачі GEM 63XL від Northrop Grumman ракети-носія Vulcan. Фото: John Kraus

United Launch Alliance (ULA) — це спільне підприємство підрозділів двох американських компаній: Lockheed Martin Space Systems та Boeing Defense, Space & Security, що представляють Lockheed Martin та Boeing відповідно. Фірма створена у 2006 році, щоб займатися виробництвом та запуском у космос ракет-носіїв та космічних апаратів для Федерального уряду США. Безпосередньо урядових замовників представляють Міністерство оборони США та НАСА. Використовуючи ULA, Lockheed Martin і Boeing ціле десятиліття мали монопольне становище на ринку військових космічних запусків, аж поки у 2016 році Міністерство Повітряних сил США не підписало контракт на запуск свого супутника GPS із компанією SpaceX.

На РН Vulcan в космос разом з місячним посадковим модулем Astrobotic Peregrine та капсулою з прахом акторів серіалу «Зоряний шлях» також відправилося корисне навантаження масою близько 1,5 кг британської компанії Spacebit, заснованої українцем Павлом Танасюком. Воно включає температурний та радіаційний датчики, відеокамеру, а ще металеву пластину з прапором та мапою України.

«На знак солідарності з українським народом Spacebit надсилає прапор України з металевим тисненням мапи України. У цій металевій пластині використовується новий тип покриття, яке раніше ніколи не випробовувалося на поверхні Місяця. Ці фарби створені на водній основі і можуть витримувати екстремальні температури протягом сотень років. Копію таблички було подаровано президенту України Володимиру Зеленському перед повномасштабним вторгненням росії в Україну», – говориться на сайті компанії.

Пластину виробив один із заводів «Укроборонпром» у Києві. Вона зроблена з алюмінію, вкрита золотом.

Павло Танасюк прощається з модулем Peregrine 

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: