Компанія SpaceX запустила дебютний широкосмуговий супутник компанії Ovzon

Новини

Перший супутник шведського постачальника послуг супутникового зв’язку Ovzon стартував на ракеті Falcon 9 компанії SpaceX 3 січня, закривши главу про роки запуску та невдач у виробництві широкосмугового космічного апарата.

Про це інформує сайт spacecenter.od.ua.

Супутник Ovzon 3 був запущений на геостаціонарну орбіту 5 січня о 01:04 за київським часом  зі станції Космічних сил США на мисі Канаверал, штат Флорида, і відокремився від ракети приблизно через 38 хвилин.

Компанія Maxar Technologies, виробник Ovzon 3, заявила, що успішно зв’язалася з супутником, який тепер має витратити кілька місяців на підйом до своєї орбітальної позиції на 59,7° східної довготи за допомогою бортового електричного двигуна. Послуги мобільного зв’язку Ovzon 3 планується запустити до середини року, якщо перевірка працездатності на орбіті буде успішною.

Компанія Ovzon замовила 1500-кілограмовий супутник у компанії Maxar у 2018 році та спочатку планувала запустити його на РН Falcon Heavy компанії SpaceX у 2021 році.

У 2019 році компанія змінила постачальника послуг запуску після того, як, за її словами, отримала кращу пропозицію від компанії Arianespace, але потім втратила можливість запустити супутник на одній з останніх ракет Ariane 5, що залишалися, через виробничі проблеми на заводі Maxar, пов’язані з пандемією коронавірусу COVID-19.

Місія Ovzon 3 була перенесена назад до SpaceX на початку 2023 року, але затримки остаточного складання та тестування, а також робота, яка тривала довше, ніж очікувалося, щоб перейти на використання Falcon 9, відсунули плани запуску на кінець 2023 року, а зрештою через несприятливу погоду у Флориді запуск місії було перенесено на 3 січня.

Компанія Ovzon двічі була змушена отримати від міжнародних регулюючих органів відстрочки для дати, коли вона повинна почати надавати послуги із супутника, інакше ризикуючи втратити пріоритетні права на використання спектру через невдачі.

Останнє продовження нормативних вимог пересунуло цей термін на 4 липня 2024 року, і генеральний директор Ovzon Пер Норен заявив, що компанія готова вкластися вчасно після успішного запуску.

Компанія Ovzon була заснована в 2006 році з метою надання мобільних супутникових терміналів, а пізніше розширила свою діяльність, щоб пропонувати послуги наскрізного зв’язку, орендуючи супутникову ємність у третіх сторін, таких як Intelsat.

Компанія надає послуги широкосмугового зв’язку в основному державним клієнтам Північній та Південній Америці, Європі, Азії та Африці.

Хоча МО США традиційно є найбільшим клієнтом Ovzon, оператор бачить можливості для розширення послуг в Європі за допомогою власного супутника, першого комерційного геостаціонарного космічного апарата, який буде розгорнуто приватною шведською компанією.

Супутник має 5 керованих променів і перепрограмований бортовий процесор, який діє як сітчаста мережа, що дозволяє віддаленим супутниковим терміналам працювати незалежно від телепорту. За словами Ovzon, на цю функцію зростає попит з боку державних клієнтів після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Місія Ovzon 3 стала другим запуском SpaceX у 2024 році та 10-м польотом першого ступеня ракети-носія Falcon 9. Приблизно через 8 хвилин після зльоту ракета-носій успішно повернулася в найближчу зону посадки для повторного використання в майбутньому.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: