Оприлюднено перші знімки з супутника EOS SAT-1

Новини

Компанія EOS Data Analytics (EOSDA), яка є глобальним постачальником аналітики супутникових зображень на основі штучного інтелекту та заснована українцем Максом Поляковим, міжнародним підприємцем у галузі ІТ та космічних технологій, обробила перші комерційні знімки з EOS SAT-1. Це перший супутник у складі власного угруповання EOS SAT, який 3 січня 2023 року був виведений на низьку навколоземну орбіту ракетою Falcon 9 компанії SpaceX.

Про це йдеться на сайті компанії.

EOS SAT – це угруповання, що складається з семи малих оптичних супутників, які сприятимуть впровадженню сталого сільського господарства й моніторингу лісових угідь, надаючи високоякісні дані для аналізу. Планується, що EOS SAT досягне повної функціональності до 2025 року і охоплюватиме 100% територій країн з найбільшими площами сільськогосподарських угідь і лісів, що становить 98,5% таких земель у всьому світі.

Малий оптичний супутник EOS SAT-1, орієнтований на потреби сільського господарства, здатен щодня здійснювати моніторинг територій площею до мільйона квадратних кілометрів за допомогою 11 агро-орієнтованих спектральних каналів. Одразу після запуску команда EOSDA встановила стабільний зв’язок із супутником та почала передавати телеметрію на наземну станцію. Наступним завданням було переконатися, що бортовий комп’ютер належним чином обробляє дані як на рівні прошивки, так і на рівні програмного забезпечення. Нарешті, коли всі завдання з калібрування та валідації були успішно виконані, а корисне навантаження було введено в експлуатацію, EOSDA отримала перші оброблені знімки з EOS SAT-1.

Читайте також: Супутник спостереження Землі EOS SAT-1: три місяці на орбіті

Перші знімки супутника, отримані в результаті панхроматичного злиття, мають роздільну здатність 1,5 метра і охоплюють загальну площу 2550 квадратних кілометрів в іспанській провінції Сеговія. Зображення були оброблені в рамках рішення gs4EO від DEIMOS для наземного сегмента.

Знімки з EOS SAT-1 також оприлюднила на своєму сайті компанія-виробник супутника Dragonfly Aerospace.  На них зображено місто Кейптаун.

«Ми раді оприлюднити ці чудові перші зображення з EOS SAT-1», — сказав Браян Дін, генеральний директор Dragonfly Aerospace. «EOS SAT-1 був спеціально розроблений для моніторингу сільського господарства та має надзвичайно широке поле зору, що дозволяє отримувати неймовірні деталі на великих площах сільськогосподарських угідь. Розумне землеробство – це спосіб, яким ми можемо піклуватися про всю екосистему, а також покращувати продовольчу безпеку для людей у всьому світі».

Генеральний директор EOS Data Analytics Артем Анісімов у захваті від перших знімків з EOS SAT-1.

«Ми раді розпочати цю нову подорож, яка дозволить нам використовувати власні набори даних, надаючи нашим клієнтам і партнерам неперевершену інформацію та підвищену точність. EOS DA залишається непохитним у нашому прагненні до інновацій, і ми з нетерпінням чекаємо нових досягнень, які зроблять революцію в галузі та принесуть користь нашій глобальній спільноті».

 

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: