У Китаї випробували багаторазову ракету на рідкому кисні й метані

Новини
Китайська приватна аерокосмічна компанія LandSpace провела перше випробування вертикального зльоту та посадки багаторазового ступеня ракети ZQ-3 власної розробки, що працює на рідкому кисні й метані.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Global Times.

Під час тестувань, які проходили на космодромі Цзюцюань у північно-західній провінції Ганьсу, випробувальна ракета пробула в повітрі близько 60 секунд, піднявшись на висоту 320 метрів, і точно приземлилася у запланованій точці посадки.

У компанії-розробнику зазначили, що випробування підтвердили відповідність роботи системи керування ракетою та дросельного двигуна, а також алгоритму її наведення на місце посадки. Під час наступних випробувань перевірятиметься здатність тестової ракети підніматися вище й приземлятися у визначених місцях.

Багаторазовий ступінь, що використовувався у випробуваннях, є одноступінчастою ракетою довжиною 18,3 м, діаметром 3,35 м, стартовою масою 50,3 тонни та злітною тягою 68 тонн. Він оснащений трьома комплектами двоступеневих буферних посадкових опор, здатних втримувати масу до 50 тонн.

ZQ-3 є першою в Китаї багаторазовою ракетою-носієм із двигуном на рідкому кисні й метані, вона виготовлена зі стійкої до високих температур нержавіючої сталі, що може значно скоротити вартість і час підготовки запусків. Вона була представлена у грудні минулого року, а її перший комерційний політ планується здійснити у 2025 році.

Передбачається, що перший ступінь ракети можна буде використовувати щонайменше 20 разів. При цьому після чергового запуску його не потрібно буде перевіряти для нової місії, а лише дозаправити, що дозволить зменшити вартість запуску до 90%, як порівняти зі звичайними ракетами-носіями.

ZQ-3 має довжину 76,6 м, діаметр 4,5 м, стартову вагу 660 тонн і спроможна підняти понад 21 тонну корисного вантажу на навколоземну орбіту.

Кілька китайських приватних аерокосмічних компаній торік провели власні випробування вертикального злету й посадки багаторазових тестових ракет.

Одна з них, iSpace, у грудні заявила про завершення льотних випробувань і готовність до комерційного використання власної багаторазової ракети-носія Hyperbola-2.

Інша компанія, CAS Space, яка частково належить Китайській академії наук, у квітні провела успішний запуск із землі та посадку власної експериментальної ракети на морську платформу в Східно-китайському морі.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: