РН Firefly Alpha не вдалося вивести супутник на задану орбіту

Новини

Проблема з верхнім ступенем ракети-носія Firefly Alpha призвела до того, що 22 грудня демонстраційний супутник Lockheed Martin вийшов на неправильну орбіту.

Пуск ракети пройшов за планом, і диспетчери доповіли, що розгінний ступінь досяг номінальної перехідної орбіти. Тоді в Firefly Aerospace повідомили, що друге включення верхнього ступеня планується провести приблизно за 40 хвилин, щоб обігнути орбіту, після чого відбудеться відділення корисного навантаження.

Через 12 годин після запуску Firefly підтвердили, що другий ступінь несправний. «Заплановане повторне включення двигуна 2-го ступеня Alpha не доставило корисний вантаж на його точну цільову орбіту», — заявили в компанії. Проте зв’язок із космічним апаратом налагоджено і місія зараз триває.

Корисним навантаженням місії був невеликий супутник, розроблений і фінансований компанією Lockheed Martin. Космічний апарат мав продемонструвати електроннокеровану антену, яку можна було б використовувати на майбутніх широкосмугових супутниках.

Ракета Alpha стартувала з бази космічних сил Ванденберг у Каліфорнії 22 грудня о 19:32 за київським часом в рамках місії під назвою «Fly the Lightning». Спочатку запуск був запланований на 20 грудня, але його перенесли на два дні через погоду.

Це був вже четвертий пуск даної ракети-носія, з них повністю успішним поки був тільки пуск, який відбувся 15 вересня цього року.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: