Дебют ракети Vulcan від United Launch Alliance відкладено до 2024 року

Новини

Глава компанії United Launch Alliance (ULA) Торі Бруно оголосив про затримку першого польоту нової ракети Vulcan до 2024 року. Раніше планувалося, що Vulcan здійснить свій дебютний політ 24 грудня 2023 року. Про затримку він повідомив у соціальній мережі X.

Причиною затримки стало кілька технічних проблем із наземною інфраструктурою, які виявились під час тестування ракети перед пуском. Бруно повідомив, що “ракета пройшла тестування успішно, але виникли невеликі проблеми із наземними системами, які вже усуваються. Через це ми не встигаємо завершити тестування до Різдва. Наступна доступна дата для пуску – 8 січня.”

Головне навантаження ракети Vulcan – це місячний посадковий модуль Peregrine, розроблений компанією Astrobotic. Цей модуль призначений для доставки наукових експериментів NASA та інших корисних вантажів на Місяць. Модуль має певні часові вікна для запуску, щоб забезпечити оптимальні умови для посадки на Місяць.

Очевидно, роботи з усунення технічних проблем на наземній інфраструктурі займатимуть чимало часу, і це призведе до того що наступна спроба запуску Vulcan відбудеться не раніше 8 січня.

Для ULA цей рік був не дуже активним, оскільки компанія запустила всього три ракети протягом 2023 року. Однією з причин такої низької кількості пусків став перехід компанії з ракет Delta та Atlas на нову Vulcan, яка планується бути конкурентоспроможнішою за ціною. Також компанія втратила частину своїх замовлень через конкуренцію з дешевшими ракетами Falcon від SpaceX.

Як ми повідомляли, на борту РН Vulcan перебуватимуть також прапор та мапа України.
“Відправляючи прапор та карту України на Місяць, я хочу вшанувати незламний дух моєї рідної землі. Ця місія, як i прапор – символ віри українського народу у своє майбутнє, незалежно від зовнішніх викликів”, – заявив засновник британської компанії Spacebit, українець Павло Танасюк.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: