Китай просувається у розробці метанових двигунів для надважкої ракети

Новини

Китай активно просувається в програмі розробки багатокаскадних ракетних двигунів закритого циклу, що працюють на метані, щоб оснастити свою багаторазову надважку ракету Long March 9.

Про це інформує сайт spacecenter.od.ua.

У рамках роботи зі створення ракетних двигунів, що працюють на метані та кисні, і забезпечують тягу 200 т, просуваються як загальний дизайн, так і компоненти.

Випробування включають запуск прототипів і зменшених компонентів, таких як розпалювачі, газогенератори і соплові камери.

Згідно з представленими раніше даними від Китайської корпорації аерокосмічної науки та технології (CASC), головного космічного підрядника Китаю, кластери з 26 багаторазовими двигунами будуть використовуватися на першому ступені надважкої ракети Long March 9. CASC націлена на проведення першого випробувального польоту цієї масивної ракети у 2033 році.

Прорив у розробці метанових двигунів у Китаї, а також прогрес у США і демонстрація компанією SpaceX можливостей багаторазового використання призвели до зміни довгострокових планів Китаю щодо космічного транспорту.

Надважка ракета Long March 9, згідно з планами, що сягають 2011 року, повинна була оснащуватися гасово-кисневими двигунами потужністю 500 т. Ці двигуни знаходяться на набагато більш просунутій стадії тестування. Однак вони будуть основою одноразової пускової системи.

Новіші проєкти, представлені в 2022 і 2023 роках, демонструють конструкцію Long March 9 з використанням металоксових двигунів без прискорювачів. Ще один варіант віддалено нагадує надважку систему запуску Super Heavy/Starship компанії SpaceX.

Китай також розробляє триступеневу важку ракету спеціально для відправки китайських астронавтів на Місяць до 2030 року. Ця ракета буде оснащена модернізованими гасово-кисневими двигунами на основі РН Long March 5. Перший ступінь цієї ракети та її двоступеневої версії для запуску на низьку навколоземну орбіту потенційно може бути відновлений та повторно використаний.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: