Дані компанії LeoLabs показують орбітальні маневри російських супутників

Новини

Компанія LeoLabs, що займається космічним стеженням, протягом минулого року відстежувала два російські супутники, які виконували операції зближення (rendezvous and proximity operations). За повідомленням компанії, ці супутники – «Ресурс-П3» і «Космос-2562» – провели маневри, які дозволяють уявити потенційні небезпеки, з якими можуть зіткнутися космічні апарати США та союзників на низькій навколоземній орбіті, інформує сайт spacecenter.od.ua.

«Ресурс-П3», російський супутник спостереження Землі, виконав великий маневр у листопаді 2022 року після багатьох років бездіяльності та наблизився до російського військового супутника «Космос-2562», повідомила LeoLabs під час брифінгу.

«Маневр «Ресурс-П3» вивів його на абсолютно нову орбіту, спільну для російських космічних апаратів з нерозголошеним корисним навантаженням, – йшлося на брифінгу. – Виходячи з підходів, які спостерігала LeoLabs, дуже ймовірно, що «Космос-2562» має електрооптичне корисне навантаження та зібрав зображення «Ресурс-П3» з високою просторовою розрізненістю».

LeoLabs заявила, що одним з висновків її аналізу є те, що неактивні супутники можуть бути неправильно охарактеризовані.

««Ресурс-П3» перед маневром 11 листопада 2022 року вважався непрацюючим супутником, – йшлося на брифінгу. – Це означає, що на передбачуваних «зомбі» супутниках можуть бути можливості управління та контролю».

Незважаючи на те, що неактивні супутники навряд чи можуть бути небезпечними, компанія заявила, що «важливо відстежувати підозрілі «мертві» супутники на наявність потенційної активності, яка може становити ризик».

«Ресурс-П3», запущений у березні 2016 року, вважався неробочим через невдачу розгорнути одну з його сонячних панелей під час запуску та виведення на орбіту. «Космос-2562» – російський військовий супутник із секретною місією, запущений у жовтні 2022 року.

10 жовтня 2023 року компанія LeoLabs виявила невеликий маневр КА «Ресурс-П3», який, ймовірно, мав допомогти в операціях з утилізації, і, ймовірно, супутник зійшов з орбіти 17 жовтня. За даними LeoLabs, «Космос-2562» зараз знаходиться на дуже низькій навколоземній орбіті. «Якщо не буде виконано жодних маневрів, він також скоро зійде з орбіти».

Компанія LeoLabs застосувала методи машинного навчання для виявлення та характеризування маневрів супутників. Вона проаналізувала діяльність обох супутників за допомогою своєї глобальної радіолокаційної мережі та платформи хмарних даних.

За оцінками LeoLabs, «Космос-2562» має електрооптичні датчики для отримання зображень корисного навантаження інших супутників, а також здатний збирати електронні сигнали. «Хоча передача більшості конфіденційних даних ретельно зашифрована, збираючи сигнали, супротивник може, як мінімум, зробити висновок, у якому діапазоні частот працює інший супутник для встановлення перешкод», – заявили в компанії.

«Серія операцій, які спостерігала та аналізувала LeoLabs між «Ресурс-П3» і «Космос-2562», є корисним показником того, на що здатні потенційно ворожі космічні апарати».

Висновки LeoLabs були зроблені в період загострення напруженості між росією та Заходом з питань космічної безпеки. Slingshot Aerospace, компанія з аналізу космічних даних, минулого місяця оприлюднила дані, які показують, як російський супутник-інспектор проводить незвичайні маневри на геостаціонарній орбіті.

За словами аналітиків, росія роками випробовує технології для операцій зближення як на низькій навколоземній орбіті, так і на геостаціонарній орбіті, і однією з її цілей є розробка орбітальної зброї, яка могла б літати разом з іншими космічними апаратами.

Керівники Космічних сил США висловили занепокоєння щодо орбітальних маневрів російських супутників-інспекторів, які, на їхню думку, можуть загрожувати супутникам, що виконують місії національної безпеки США.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: