Словенія офіційно подала заявку на повноправне членство в ЄКА

Новини

6 листопада на космічному саміті в Севільї, Іспанія, Словенія подала офіційний запит на повноправне членство в Європейському космічному агентстві (ЄКА). Запит надійшов після офіційного рішення уряду Республіки Словенія від 3 листопада, інформує сайт spacecenter.od.ua.

Запит генеральному директору ЄКА Йозефу Ашбахеру передали державний секретар Міністерства економіки, туризму та спорту Словенії Матевж Франгеж і голова Космічного офісу Словенії Таня Пермозер.

Цей крок започаткував приблизно річний період, протягом якого влада та робочі органи ЄКА вивчатимуть готовність Словенії до повноправного членства. Остаточне рішення щодо членства буде прийнято Радою ЄКА у 2024 році. Прийняття космічної стратегії Словенії минулого тижня стало останнім формальним кроком перед подачею заявки на членство.

Довідково: Проєкт словенської космічної стратегії до 2030 року, розроблений Міністерством економіки, туризму та спорту Словенії у співпраці з компанією SpaceTec Partners, був представлений для обговорення 13 квітня 2023 року.

Національна космічна стратегія Словенії спрямована на підтримку «космічної галузі, що швидко розвивається». Словенія стала асоційованим членом ЄКА у липні 2016 року, що дозволило їй брати участь у факультативних програмах ЄКА. У жовтні 2020 року країна поставила собі за мету стати повноправним членом агентства до 2024 року.

Проєкт космічної стратегії підготовлений на основі документа «Аналіз та майбутнє позиціонування космічної екосистеми Словенії» від 2022 року та зобов’язань Республіки Словенія на Раді ЄКА на рівні міністрів у листопаді 2022 р. щодо подвоєння своїх внесків у бюджет ЄКА до € 20 млн на період 2023-2025 рр. Це збільшило можливість участі словенських компаній у програмах ЄКА, що, у свою чергу, важливо з точки зору збільшення доданої вартості словенської економіки.

«З прийняттям космічної стратегії Словенії ми виконали останню вимогу, необхідну для початку офіційних процедур для повноправного членства в Європейському космічному агентстві», — сказав Франгеж. «Це відкриває можливості для Словенії прискорити розвиток нашого космічного сектора. Це не лише можливість посилити космічні дослідження, а й розробити проривні інновації, які можуть відродити економіку Словенії».

Словенія створила космічний сектор, який складається з понад 40 малих і середніх підприємств, і взяла на себе роль у спостереженні Землі, розробці інноваційних технологій і нових матеріалів. Вони побудували три словенські супутники, включаючи Skylabs Trisat-R, який виведений на орбіту висотою 6 000 км над Землею.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: