Польща підписала з ЄКА угоду про запуск першого супутникового угруповання

Новини

30 жовтня Міністерство розвитку і технологій Республіки Польща повідомило про підписання з Європейським космічним агентством (ЄКА) угоди, яка дозволить країні запустити своє перше супутникове угруповання у 2027 році.

Про це повідомляється на сайті spacecenter.od.ua.

Угруповання складатиметься щонайменше з чотирьох супутників – трьох оптико-електронних і одного радіолокаційного, які працюватимуть разом як система.

Польща профінансує витрати в розмірі € 85 млн (378 млн злотих), а ЄКА допоможе країні з проєктуванням, будівництвом, запуском і введенням в експлуатацію супутників.

Дані з супутників допоможуть Польщі в моніторингу та управлінні землекористуванням, сільським господарством (наприклад, прогнозувати врожайність), навколишнім середовищем, інфраструктурою, водними ресурсами та реагуванні у разі надзвичайних ситуацій (наприклад, оцінювати ризики повеней і стежити за безпекою кордонів).

«Це надзвичайно важлива угода, яка дає нам нові інструменти для підвищення безпеки та покращення якості життя», — сказав міністр розвитку Вальдемар Буда, який підписав угоду з ЄКА. «Зараз Польща не має власних супутників, а попит на дані високої просторової розрізненості дуже високий», — зазначив він. «Дані, отримані від супутників, будуть використовуватися, серед іншого, для реєстрації, оцінки та моніторингу наслідків зміни клімату та забруднення навколишнього середовища, а також для оцінки безпеки або, наприклад, для визначення розміру державної підтримки для фермерів і бізнесу», – додав міністр.

Про рішення ЄКА надати допомогу Польщі минулого тижня оголосив директор агентства Йозеф Ашбахер, який також повідомив, що нове супутникове угруповання буде називатися “Camilla”.

Директор програм ЄКА зі спостереження Землі Сімонетта Челі зазначила, що, окрім підтримки Польщі в проєктуванні, будівництві, запуску та уведенні в експлуатацію супутників, ЄКА також допоможе розвинути послуги моніторингу. «Це було б значним кроком для Польщі та її індустрії спостереження Землі, для створення потенціалу та підвищення ролі/конкурентоспроможності на ринку ДЗЗ», — додала вона.

Раніше цього року Польща оголосила, що збільшила свої внески в ЄКА на € 295 млн на 2023-2025 роки, що дозволило польським компаніям брати участь у різних програмах розвитку технологій, продуктів і послуг у сфері супутникового зв’язку, навігації та ДЗЗ.

У серпні Польське космічне агентство оголосило, що польський астронавт візьме участь у місії ЄКА на МКС. Це буде лише другий раз в історії, коли поляк побуває у космосі. Польща висунула Славоша Узнанського (Sławosz Uznański) кандидатом на місію. Він почав підготовку до місії у вересні.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: