Велика Британія допомагає фінансувати перший запуск німецької компанії Rocket Factory Augsburg

Новини

Космічне агентство Великої Британії виділяє £ 3,5 млн ($ 4,3 млн) на допомогу німецькій компанії Rocket Factory Augsburg (RFA) у підготовці до її першого орбітального запуску наступного року з космодрому SaxaVord, розташованого на Шетландських островах у Шотландії.

Про це повідомляється на сайті spacecenter.od.ua.

Фінансування було надано через програму Європейського космічного агентства Boost! для RFA UK, шотландської дочірньої компанії німецького розробника невеликих ракет, яка розробляє інфраструктуру та тестове обладнання, необхідне для забезпечення місії.

Компанія RFA розраховувала запустити свою триступеневу 30-метрову ракету RFA One до кінця червня, але нещодавно запуск був перенесений на кінець року.

Оголошуючи про фінансування 26 жовтня, директор британського космічного агентства Метт Арчер сказав, що ці інвестиції підкреслюють незмінне прагнення країни стати головним центром космічних запусків у Європі.

Космічне агентство Великої Британії також виділило фінансування американській компанії Lockheed Martin для організації космічних запусків із космодрому SaxaVord.

Каліфорнійський ракетний стартап ABL Space Systems планує здійснити запуск з території Великої Британії за контрактом з компанією Lockheed, але місія також зазнала затримок.

ABL планувала здійснити запуск з космодрому SaxaVord у 2023 році, але ще не оголосила дату наступної спроби запуску, оскільки її перша спроба з Аляски 10 січня була невдалою.

Європейські розробники ракет, зокрема компанії Isar Aerospace, Skyrora та Orbex, також планують запускати з інших космодромів Великої Британії, які ще будуються.

Хоча на космодромі SaxaVord вже побудовано більшість об’єктів, необхідних для забезпечення запусків, включаючи стартовий майданчик, який використовуватиметься виключно RFA, компанії ще потрібен дозвіл Управління цивільної авіації Великої Британії на виконання орбітальних місій.

Космодром Cornwall на південному заході Англії залишається єдиною установою у Великій Британії, яка отримала ліцензію на запуск, використану для невдалої спроби компанії Virgin Orbit запустити супутники за допомогою системи повітряного запуску у січні.

Оголошення про фінансування RFA з’явилося через два місяці після отримання € 30 млн ($ 32 млн) від глобальної інвестиційної компанії Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR).

Ракета RFA ONE забезпечує виведення 450 кг корисного навантаження на геостаціонарну орбіту, і компанія повідомила, що перший запуск відбудеться в інтересах дослідницької місії української приватної компанії Lunar Research Service.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: