У Європі продовжується розробка багаторазової ракети-носія

Новини

26 жовтня компанія ArianeGroup повідомила про хід виконання програм Prometheus («Прометей», розробка ракетного двигуна) та Themis («Феміда», розробка багаторазової ракети-носія).

Про це повідомляється на сайті spacecenter.od.ua.

Протягом літа демонстраційні програми Prometheus і Themis досягли значного прогресу. Зокрема, на випробувальному майданчику ArianeGroup у Верноні (Франція) проведено комплекс випробувань двигуна Prometheus на демонстраторі першого ступеня багаторазової ракети Themis.

22 червня ArianeGroup провела перше випробування із запалювання двигуна Prometheus на ступені Themis, проведене за підтримки фонду відновлення France Relance. Під час останнього випробування двигун пропрацював протягом 12 секунд.

Друге випробування, проведене 23 вересня, завершило початковий етап контракту з ЄКА.

20 жовтня було проведено чергове випробування із запуском і роботою двигуна Prometheus протягом 30 секунд з наступним повторним запалюванням.

На даний час мета полягає в тому, щоб у найближчі місяці протестувати роботу двигуна у всьому діапазоні його тяги. Здатність двигуна змінювати тягу є важливою для того, щоб ступінь ракети Themis міг повернутися на Землю.

Паралельно триває дорожня карта багаторазового демонстратора ракети Themis. На даний час команди ArianeGroup переходять до першого етапу підготовки до запуску. Наступними кроками буде перевірка двигуна Prometheus для умов запуску Themis перед льотними випробуваннями в Кіруні, Швеція.

Що стосується самого ступеня ракети Themis, протягом літа також було досягнуто значного прогресу в ряді ключових напрямків.

Основні компоненти ракети прибули до Вернона, зокрема багатомоторний відсік (Multi-Engine Bay, MEB), у якому будуть розміщені три двигуни Prometheus, побудований компанією SABCA (Бельгія), і відсік управління польотом (Flight Control Bay, FCB), побудований компанією APCO Technologies (Швейцарія).

Посадочні опори Themis також пройшли перші випробування на розгортання. Опори, виготовлені компанією Almatech (Швейцарія), розраховані на повернення ступеня на Землю.

Баки ракети Themis на даний час проходять серію випробувань у Верноні. Конструкція, що складається з двох баків на спільній основі, є основним компонентом ракети. Випробування включають кілька тестів на заправку рідким киснем (-183°C) і рідким метаном (-160°C). Успіх цих випробувань є вирішальним кроком у перевірці використання баків перед льотними випробуваннями.

Ці випробування у Верноні проведені за контрактами на розробку демонстраторів Prometheus і Themis, укладеними ЄКА з компанією ArianeGroup. Після успішного завершення випробувань ступінь ракети Themis буде інтегрований на майданчик Les Mureaux компанії ArianeGroup поблизу Парижа для підготовки до льотних випробувань.

Потім демонстратор буде відправлений до Швеції для проведення випробувань у космічному центрі Esrange в Кіруні в рамках проєкту Європейського Союзу SALTO (Horizon Europe).

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: