Супутник, що працював від 48 батарейок типу AA, зійшов з орбіти

Новини

Невеличкий кубічний супутник SBUDNIC, розроблений і побудований студентами Університету Брауна, успішно повернувся в атмосферу Землі – на п’ять років раніше запланованого терміну.

Про це повідомляє портал Mediasat з посиланням на сайт Університету.

На виготовлення супутника SBUDNIC було витрачено невеликий бюджет – при його створенні використовувалися готові матеріали, наявні у вільному продажу – зокрема, 48 елементів живлення типу АА від компанії Energizer.

Супутник був запущений на орбіту в рамках спільної місії Transporter 5 з метою розв’язання проблеми космічного сміття та провів на орбіті 445 днів. Конструкція супутника включала пластикове вітрило, виготовлене з полііміду Kapton, яке допомогло штовхнути супутник назад на Землю швидше, ніж очікувалося.

Успішне випробування розробки на практиці продемонструвало переваги недорогого методу прибирання космічного сміття з орбіти та може мати суттєвий вплив на розвиток технологій зменшення кількості космічного мотлоху.

Повна вартість кубічного супутника, розробленого студентами, становила приблизно 10 000 доларів США, що робить його економічно ефективнішим рішенням порівняно з іншими запропонованими розробками.

Наразі, за даними NASA, у космічному просторі нараховується понад 27 000 уламків орбітального сміття, які становлять потенційну небезпеку для космічних апаратів. Раннє повернення супутника SBUDNIC в атмосферу є багатообіцяльним кроком на шляху до подолання цієї проблеми.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: