Оман шукає партнерів для будівництва першої космічної бази на Близькому Сході

Новини

Маючи зручне географічне розташування біля входу в Ормузьку протоку та обширну берегову лінію в Індійському океані, Султанат Оман прагне стати визнаним новим космічним гравцем на Близькому Сході.

Про це повідомляє Об’єднання інноваційно-космічних кластерів України.

Уряд Султанату має намір досягти цього в рамках свого стратегічного плану “Oman Vision 2040”, одним із напрямків якого є сприяння космічному сектору країни.

Оман іде по стопах двох сусідніх держав, Саудівської Аравії та ОАЕ, які прагнуть диверсифікувати свої економіки, стати менш залежними від експорту нафти і газу та відкрити можливості для створення галузей промисловості та послуг, пов’язаних із зростаючою міжнародною космічною екосистемою.

Міністерство транспорту, зв’язку та інформаційних технологій Оману розробило космічну політику та програму на період 2023-2033 рр, у яких визначено 14 космічних проєктів, що будуть реалізовані в три етапи. Зазначені проєкти зосереджені на телекомунікаціях, ДЗЗ та наземній інфраструктурі.

Одним із головних проєктів є будівництво першого на Близькому Сході центру запуску ракет Етлак (Etlaq), на узбережжі Індійського океану поблизу портового міста Дукм.

Створення космічної бази Етлак є ініціативою Національної компанії аерокосмічних послуг (NASCOM) та схвалено урядом. Запуск першої малої ракети заплановано на наступний рік, але завершення інфраструктури та відкриття бази заплановано на середину поточного десятиліття, якщо компанія знайде інвесторів та технологічні компанії з інших країн, які бажають співпрацювати у реалізації проєкту.

NASCOM структурувала комплекс за двома напрямками діяльності з метою сприяння регіональному космічному співробітництву та надання пріоритету комерційним, технологічним, освітнім і дослідницьким потребам країн Близького Сходу.

Перший напрямок – збірка, інтеграція та тестування малих супутників приватних компаній та державних космічних агентств. Другий – можливість запусків малих ракет, включаючи суборбітальні польоти приватних космічних туристів.

Керівництво проєкту вважає, що екваторіальне положення комплексу робить його «ідеальним» місцем для запусків у космос. Зазначається, що запуски ракет на широті 20° дозволять краще використовувати обертання Землі та розвивати швидкість підйому 1580 км/год. Це дещо нижче, ніж пропонує Французька Гвіана, яка, перебуваючи на широті 5°, дозволяє досягти швидкості 1666 км/год, заощаджуючи таким чином паливо та кошти.

Вважається, що запуск з Етлака «ефективніший, ніж з інших популярних космодромів». З мису Канаверал (широта 29°) і бази Ванденберг (широта 35°) швидкість досягає 1469 і 1375 км/год відповідно. Також заявляється, що «Етлак перевершує можливості російських космодромів», маючи на увазі Байконур (широта 45º) і Плесецьк (64º), звідки ракети досягають швидкості 1163 і 1123 км/год відповідно.

Щоб продемонструвати потенціал та ініціативи Оману, Міністерство транспорту і зв’язку країни оголосило про намір провести з 8 по 10 січня 2024 року в Маскаті Близькосхідну космічну конференцію. Щоб забезпечити її успіх, міністерство співпрацює з консалтинговою компанією Euroconsult, що спеціалізується на супутниковому ринку, генеральний директор якої Паком Ревійон вважає, що регіон має «величезний потенціал зростання».

Оман перебуває в процесі укладення контракту та запуску свого першого супутника ДЗЗ в 2025 році. Спроба запустити невеликий супутник Aman, побудований польською компанією SatRevolution S.A., у січні на ракеті LauncherOne компанії Virgin Orbit зазнала невдачі.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: