Едуард Кузнєцов: «Ніщо не може зупинити нашого поступу у Космос!»

Актуальні статті та інтерв'ю

Тетяна Спориніна,

член правління Регіонального УМАКО «Сузір’я»

19 травня 2023-го у Чернівецькому ліцеї №14 відбулася зустріч з Едуардом Івановичем Кузнєцовим – ветераном ракетно-космічної галузі, який стояв біля витоків створення ДКАУ, беззмінним заступником чотирьох Генеральних директорів НКАУ, радником п’ятьох голів ДКАУ, головою Громадської ради при ДКАУ, першим віце-президентом Аерокосмічного товариства України. На зустрічі були присутні учні Чернівецького багатопрофільного ліцею №11, Чернівецького ліцею №14 , Чернівецького ліцею №22 ім. Антона Кохановського, гуртківці Чернівецького центру юних техніків імені Леоніда Костянтиновича Каденюка, Чернівецького ОЦНТТУМ, переможці Всеукраїнських конкурсів «Мирний космос», «Зоряний шлях», «Космічні фантазії» та освітяни Чернівців.

Наша зустріч була призначена на 13 годину. Ми встигли подивитися книги, які є в бібліотеці у Сергія Сергійовича Кізіми в кабінеті. І навіть провели дослідження про дату публікації астрономічного довідника із фото NASA.

 

Семен Гінінгер гортає книгу Наталії Мельничук «Йому усміхалися зорі… Спогади сучасників про Першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка».

І згодом, з невеликою похибкою в часі у кабінет стрімко зайшов Едуард Іванович. Він приїхав з Києва. Нам здалося, що добрався він швидко. Та як він нам розповів, по дорозі його зупинили пригальмувати швидкість. Яка була дозволена: 100 км/год. Якщо швидкість Сонця навколо центру Чумацького шляху – 240 км/с, а Земля обертається навколо Сонця зі швидкістю 30 км/с, то хіба 100 км за годину – це швидко? Патрульний послухав пояснення Едуарда Івановича і погодився.

Цікаво було послухати про 30-річну дільність Національного космічного агентства України, його колективу і працівників галузі з вуст людини, яка працювала в агентстві від 1992 року..

 

На момент здобуття незалежності Україна мала один із найпотужніших у світі кадрових, науково-технічних,технологічних і виробничих потенціалів ракетно-космічної техніки. За оцінками західних експертів, на території України розміщувалося до 28% ракетно-космічного комплексу СРСР. Перші Генеральні директори космічного агентства: В.П.Горбулін, О.О.Негода, Ю.С.Алексєєв. Діяльність агентства в період, коли його очолювали ці керівники, а це майже 18 років, була найбільш плідною. В цей час були реалізовані проєкти із запуску КА «Січ-1», спільний українсько-американський науковий експеримент з космічної ботаніки, який провів на орбіті перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк, унікальні міжнародні проєкти «Морський старт», «Наземний старт», «Дніпро», «ЄгиптСат». Був забезпечений вихід на міжнародний ринок космічних послуг. Встановлені договірні відносини з багатьма країнами. Наприклад, у 2008 році кожна третя Угода в країні стосувалася космічної діяльності.

 

Вся діяльність космічного агентства підтвердила вірність обраного ще в Першу космічну программу вектору на міжнародну співпрацю та кооперацію. Станом на сьогодні укладено угоди про співпрацю з 28 країнами світу, реалізовано десятки проєктів, сотні контрактів. Питома вага наданих Україною пускових послуг на світовому ринку складала від 6% до 9%.

За невеликий історичний період колектив Національного космічного агентства України, а згодом Державного космічного агентства України провів значну роботу щодо постійної політичної та юридичної підтримки підприємств ракетно-космічного напрямку, збереженню сучасної експериментальної та промислової бази, наукового, кадрового і виробничого потенціалу. Забезпечено їх вихід на світовий ринок космічних послуг, участь в міжнародній кооперації, в міжнародних космічних проєктах. Власне, жодна космічна галузь у світі не розвивається без солідного сприяння держави.

Ось посилання на науково-популярне видання: Е.І. Кузнєцов, ТРИДЦЯТЬ РОКІВ НА ОРБІТІ, До 30-річчя утворення Державного космічного агентства України.

Бажаю всім, особливо молоді, бути оптимістами та зарядитися ентузіазмом перших працівників космічного агентства та пронести його все наступне десятиліття, довести, що тільки науковці та інженери побудують успішну Україну, та досягти на цьому шляху неперевершених результатів.

Космічна діяльність – дуже складна, там непрості технічні рішення, багато інновацій, засекречені технології, тому і ризики дуже великі. На міжнародному космічному ринку будуть присутні лише країни, що мають унікальні ракети, космічні апарати, які можна продати. Також Едуард Іванович розповів учням, які теми підбирати до наукових та дослідницьких робіт.

Темп марсіанської гонки щодня зростає. Перспектива стати колонізатором Червоної планети безумовно може здаватися надзвичайно привабливою й амбітною. І нам пригадалися слова американського астронома Карла Сагана: «Якщо на Марсі є життя, гадаю, нам потрібно лишити його в спокої. Навіть якщо марсіани – це лише мікроби. Тому що захист цього життя повинен взяти гору над будь-якими іншими можливостями використати Марс». Зараз повернення на Місяць випередило плани щодо колонізації іншої планети. І  пріоритетом людства повинно бути вирішення проблем на Землі. Екологія Землі…

Ми також попросили Е.І. Кузнєцова автографи на світлинах для майбутніх учасників учнівських конференцій і конкурсів.

 

 

Також пригадали пам’ятні світлини з унікального ювілейного календаря «Зірка Леоніда Каденюка над Буковиною». Календар присвячений 25-й річниці польоту першого астронавта незалежної України, Героя України Леоніда Костянтиновича Каденюка.

 

 

 

Всіх зацікавила і сувенірна банкнота «Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України». Над створенням дизайну сувенірної банкноти працювали художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.Основне зображення зворотного боку – космічний корабель «Колумбія» на тлі планет сонячної системи; над ним написи THE FIRST ASTRONAUT OF UKRAINE; праворуч – цифра 1 та зображення космічного корабля; написи: 1997 (під ракетою).

А це – подарунок Чернівецькому ліцею №14 від Е.К.Кузнєцова – ювілейна монета України: «Морський старт».

 

 

І на останок: Едуард Іванович привіз із собою прапор, який побував у космосі на STS-87 разом із Л.К.Каденюком! 🇺🇦 Нам випала велика честь сфотографуватися з цим прапором.

 

 

 

Дякуємо Едуарду Івановичу за зустріч, спілкування, подарунки і нові цікаві факти та знання про історію української космонавтики. «Ніщо не може зупинити нашого поступу у Космос!». І ми теж вдячні всім працівникам і ветеранам космічного агентства та ракетно-космічної галузі України за те, що було зроблено за 31 рік, та за те, що вони зробили незалежну Україну світовою космічною державою.

фото автора і Ольги Косило

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: