Літак «Антонова» перевіз супутник вагою 55 тонн для запуску SpaceX

Новини

Авіакомпанія «Авіалінії Антонова» перевезла супутник виробництва Maxar для запуску компанією SpaceX.

Про це повідомили у пресслужбі компанії.

Літак Ан-124-100М доставив супутник, розміщений на ньому корисний вантаж та допоміжне обладнання на космодром на мисі Канаверал.

Літак здійснив перевезення зі штату Каліфорнія (США) до центру посадки шатлів NASA у штаті Флорида.

Вантаж загальною вагою понад 55 000 кілограмів складався з 8 одиниць, включаючи контейнер  (1280 см х 488 см х 419 см), в якому розміщувався супутник Intelsat 40e (IS-40e) і його корисний вантаж, а також супутні частини та допоміжне обладнання.

Для процесу завантаження та розвантаження використовувалася спеціальна рампова система, створена ДП «АНТОНОВ», в поєднанні з бортовими лебідками та кранами, а також зовнішніми кранами.

 

«Беручи до уваги характеристики вантажу, Ан-124-100 – єдиний літак, в якому можна було розмістити транспортний контейнер такого розміру та ваги (приблизно 36 000 кг) для доставки  космічного корабля. Крім того, Ан-124-100 не потребує спеціального наземного допоміжного обладнання для завантаження та розвантаження вантажу», – сказала Вірджинія Ллойд, директор з глобальної логістики та управління складським господарством Maxar.

Супутник Intelsat IS-40e забезпечить цілеспрямоване покриття Північної Америки для надання послуг клієнтам у сферах комерційної авіації, морського транспорту, мобільного зв’язку та мереж.

Його корисне навантаження – модуль Tropospheric Emissions: Monitoring of Pollution (TEMPO), який був розміщений на супутнику за замовленням NASA, призначений для контролю забруднення повітря по всій Північній Америці.

«Супутник був зібраний і випробуваний компанією Maxar, а потім перевезений на космодром на мисі Канаверал. При цьому, однією з вимог замовників була оперативність доставки, адже вони потребували певного часу для підготовки запуску супутника з ракети Falcon 9. Виконати таку задачу засобами наземного транспорту, дотримуючись виконання графіка запуску, було неможливо. Тому для вчасної доставки цього цінного супутника був обраний найкращий варіант – авіаперевезення літаком Ан-124-100», – зазначила Ірина Кияниця, спеціаліст комерційного відділу Авіакомпанії «АНТОНОВ».

Супутник IS-40e, створений Maxar, і TEMPO були запущені на борту ракети Falcon-9 компанії SpaceX зі станції космічних сил на мисі Канаверал у Флориді 7 квітня 2023 року.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: