Пішов з життя директор ДНДП «КОНЕКС» Леонід Варіченко

Новини

22 квітня 2023 року не стало Леоніда Вікторовича Варіченка, директора Державного науково-дослідного підприємства «КОНЕКС» (ДНДП «КОНЕКС») Державного концерну «Укроборонпром».

Про це повідомляється на сайті Асоціації «КОСМОС».

Леонід Вікторович народився 10 січня 1951 року в місті Скалат Тернопільської області. Закінчив Львівський політехнічний інститут (1973) і аспірантуру Фізико-механічного інституту АН УРСР. З 1979 року після аспірантури  працював у Фізико-механічному інституті АН УРСР, а з 1996 року в Державному науково-дослідному підприємстві «КОНЕКС», де пройшов шлях від першого заступника директора-головного інженера підприємства до директора (2000). На цій посаді Леонід Вікторович очолив створення в ДНДП «КОНЕКС» програмно-апаратних комплексів приймання, реєстрації та оброблення телеметричної інформації і інформації дистанційного зондування Землі від космічних апаратів та об’єктів спеціального призначення, комплексів управління антенними системами приймальних станцій відеоінформації з борту космічних апаратів, бортових багатоканальних оптико-електронних сканерів пристроїв управління, збору, накопичення і стиску інформації для космічних апаратів на базі технологій  підсистем даних корисного навантаження (ПДКН),  апаратури спеціального призначення та контрольно-перевірочної апаратури.

ДНДП «КОНЕКС» під керівництвом Леоніда Вікторовича приймало участь в реалізації завдань усіх п’яти загальнодержавних космічних програм України, у створенні бортової та наземної   апаратури   для космічних  систем «СІЧ-1М», «EGYPTSAT-1», «СІЧ-2», «СІЧ-2-30». Була створена новітня вітчизняна космічна техніка, яка не поступалась світовим зразкам, а в кооперації з організаціями ДКАУ і Міністерства освіти і науки України (КП СПБ «Арсенал» і НДКІ «ЕЛВІТ» Львівської політехніки) вперше в космічної галузі України був створений повний замкнутий цикл розроблення і виробництва сучасних оптико-електронних сканерів космічних апаратів.

Кандидат технічних наук (1983), старший науковий співробітник (1989), відзнака М.К.Янгеля  за внесок в розвиток космічної техніки (2021).

Центр «Спейс-Інформ» висловлює щирі співчуття рідним, друзям та колегам Леоніда Вікторовича. Світла пам’ять…

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: