Броніслав Лапідус – через терни до зірок

Сторінки історії
21 квітня 2023 р. в Національному центрі аерокосмічної освіти молоді імені О.М. Макарова (м. Дніпро) в рамках конференції «Зоряний шлях» було проведено круглий стіл «Броніслав Лапідус – через терни до зірок». До уваги учасників конференції було запропоновано фільм «Броніслав Генріхович Лапідус. Невідомі віхи життя».

Броніслав Лапідус народився 3 листопада 1935 року у м. Саратов.
Закінчив Пермське артилерійське училище (1960), Ростовське вище командно-інженерне училище ім. М.І. Недєлина за спеціальністю “Радіотехнічні системи управління, траєкторних та телеметричних вимірювань” (1968).
Б. Лапідус був направлений на космодром “Байконур”, у складі якого прослужив 27 років.
Кар’єра Броніслава Генріховича завдяки зусиллям і таланту стрімко росла. Серед визначних досягнень авторство (1975) проекту реконструкції вимірювального комплексу ІП-1 для забезпечення першого міжнародного космічного польоту ПКК “Союз” (СРСР) та “Аполлон” (США). Також технічне керівництво рухомого вимірювального пункту (м. Ізмаїл) задля забезпечення посадки КА “Бор-4” у Чорне море; керівництво рекогносцирувальних груп на вибір місць розміщення вимірювальних засобів для забезпечення південних трас запуску МКС “Енергія-Буран”. Один із засновників та перший директор музею вимірювального комплексу космодрому “Байконур” (1986-1989). Заслужений випробувач “Байконуру” (1999).
Після звільнення в запас в Україну у званні полковника стає заступником голови Федерації космонавтики України (1989–1992). З 1999 року Б.Г. Лапідус є заступником директора Київської філії НЦАОМУ (в подальшому НЦАОМ ім. О.М. Макарова), а з 2004 до 2015 року працює на посаді директором. Бере участь у створенні Спільноти ветеранів Байконуру. Веде просвітницьку діяльність серед школярів та студентів і власним прикладом підштовхує до вибору професії в ракетно-космічній галузі.
10 квітня 2015 року серце Броніслава Генріховича Лапідуса зупинилося.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: