Коментар ДКА стосовно явища в небі над Київщиною, яке спостерігалося ввечері 19 квітня

Новини

19 квітня 2023 року близько 22:00 (КЛЧ) в Києві очевидці помітили невідомий космічний об’єкт, який летів над містом. Згодом інформацію було підтверджено засобами масової інформації.

Як повідомляється на сайті ДКА, Головний центр спеціального контролю ДКА інформує, що 19 квітня 2023 року о 21:57 за київським часом інфразвуковими засобами ГЦСК на території України зареєстрована високоенергетична акустична подія. Розрахункове місце епіцентру вибуху знаходиться в Київській області. Подія ймовірно пов’язана із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери, інформація уточнюється.

http://gcsk.gov.ua/19-kvitnya-2023-roku-o-2157-za-kiiivskim-chasom-infrazvukovimi-zasobami-gczsk-na-teritoriii-ukraiini-zareestrovana-visokoenergetichna-akustichna-podiya.html

Повідомлення про можливий схід з орбіти КА США «RHESSI» NORAD №27370 Міжн. № 2002-004A не підтверджуються.

Довідково. «RHESSI» – це супутник, розроблений компанією «Spectrum Astro» для «NASA» та призначений для отримання зображень сонячних спалахів з високою роздільною здатністю в рентгенівському та гамма-випромінюванні. Маса супутника складає 304 кг. тип орбіти кругова з нахилом 38°.

Цей КА досі перебуває на орбіті, а район його можливого падіння знаходиться за межами України. За розрахунками центру космічних спостережень, очікується, що супутник припинить існування сьогодні – 20.04.2023 о 15:58:21 за київським часом (12:58:21 UTC).

Імовірний район входу в атмосферу 

 

Імовірний район падіння космічного об’єкту

 

18-та ескадрилья космічного контролю США на сайті space-track.org не надала підтвердження припинення існування КА «RHESSI».

https://www.youtube.com/watch?v=ZN8_watcbLc

Крім того, за повідомленням Jonathan McDowell у своєму твіті «… яскравий спалах над Києвом НЕ МАЄ НІЧОГО СПІЛЬНОГО до входу супутника NASA RHESSI, орбіта якого не наближається до України за тисячі кілометрів»

https://twitter.com/planet4589/status/1648809692716515328

Найбільш ймовірно спалах було спричинено падінням метеориту з потоку Лірид.

Довідково. Щороку у квітні Земля проходить через шлейф комети Тетчер, яка залишає метеорний потік Ліриди.

Ліриди — це дуже швидкі і яскраві метеори, які спричиняє шлейф комети Тетчер. Ліриди не залишають довгих палаючих слідів, коли проносяться через атмосферу Землі, їхня ознака — яскраві спалахи, або так звані «вогненні кулі».

Метеорний потік Ліриди — один з найдавніших, що відомі людству. Його ще спостерігали китайці у 687 році до н. е. Свою назву потік Ліриди отримав від сузір’я Ліри, з якого нібито падає метеоритний дощ.

https://www.mao.kiev.ua/calendar/leo.htm

У шлейф комети Тетчера, яка залишає метеоритний потік Ліриди, Земля потрапила 15 квітня 2023 року. Вийде з нього наша планета 29 квітня. Пік зорепада припадає на 21 квітня.

Довідково. Схожий випадок відбувся у лютому цього року. Вночі над північною Францією впав метеор, який згорів в атмосфері. Метрове небесне тіло під час вибуху освітило небо над країною, що зафіксували камери спостереження та очевидці.

https://telegraf.com.ua/ukr/nauka/2023-02-13/5779097-meteor-nad-frantsieyu-peretvoriv-nich-na-den-pidbirka-naydivovizhnishikh-nebesnikh-kameniv-xxi-stolittya-video

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: