Офіційний коментар щодо деяких особливостей створення та запуску космічного апарата «Січ-2-1» («Січ-2-30»)

Головні теми

Зважаючи на значний інтерес з боку ЗМІ, пов’язаний зі стрімким поширенням некоректної інформації щодо особливостей створення та запуску космічного апарата «Січ-2-1» («Січ-2-30»), КБ «Південне» вважає доцільним прокоментувати:

1. «Січ-2-1» («Січ-2-30») – це суттєво модернізований апарат. Майже всі бортові системи «Січ-2-1» («Січ-2-30») є новими розробками з використанням сучасного комплектування від провідних виробників супутникових компонентів.

2. Практикою компанії SpaceX зі здійснення групових пускових місій на сонячно-синхронні орбіти є укладення контрактів виключно з агрегаторами райдшерінга (про що компанія SpaceX повідомила ДП «КБ «Південне» в березні 2021 року), які не є «посередниками», а надають цілий ряд обов’язкових для здійснення запуску послуг і комплект матеріальної частини (зокрема сертифіковані системи відокремлення). Саме тому ДП «КБ «Південне» прямого контракту з компанією SpaceX не укладало.

Крім того, жоден із 105 космічних апаратів, виведених 13.01.2022 року в ході місії Transporter 3, не був запущений за прямим контрактом з власником космічного апарата. Станом на травень 2021 року компанія ISILaunch стала єдиною, хто був здатен забезпечити запуск «Січ-2-1» («Січ-2-30») у задекларовані строки та в рамках визначеного бюджету.

3. Згадувана у ЗМІ «пільгова вартість» пуску від SpaceX в 1 млн доларів включала в себе лише вартість об’єму під обтічником та ваги корисного навантаження (без систем відокремлення, без систем енергозабезпечення, без вартості послуг, пов’язаних з оформленням імпорту, розмитненням і т. ін.).

Тому твердження, що супутник можна було запустити у повній комплектації за 1 млн доларів – не відповідає дійсності.

4. Щодо можливості використання адаптера розроблення ДП «КБ «Південне» – тривалість процедур, пов’язаних із сертифікацією адаптера під вимоги компанії SpaceX, та відсутність остаточної впевненості у позитивних результатах сертифікації виявилися неприйнятними з точки зору строків та бюджету забезпечення запуску.

5. Додатково інформуємо, що льотні випробування космічного апарата «Січ-2-1» («Січ-2-30») поновлено.

6. Закликаємо журналістів більш уважно та відповідально ставитися до підготовки матеріалів, пов’язаних з такою складною темою, як створення космічної техніки.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: