Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку заслухав звіт про діяльність ДКА

Новини

Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку на своєму засіданні 14 липня заслухав звіти за 2020 рік Фонду державного майна України, Державного космічного агентства України та ПрАТ «Експортно-кредитне агентство».

Про це повідомило Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

Голова Державного космічного агентства Володимир Тафтай нагадав, що у 2020 році було змінено законодавство і надано можливість приватним підприємствам здійснювати діяльність у космічній галузі, проте, наразі така діяльність здійснюється підприємствами і установами, які належать до сфери управління ДКАУ.

Доповідач зазначив, що з 2014 року основні зусилля Агентства були спрямовані за збереження космічної діяльності в Україні, оскільки, в умовах російської агресії, країна втратила значний ринок збуту і значну кооперацію, пов’язані з північним сусідом. Водночас, за його словами, за цей час проведено велику роботу щодо диверсифікації ринків та імпортозаміщення і ця робота триває.

У 2020 році Космічне агентство виконувало роботи за державним оборонним замовленням, на які було передбачено у бюджеті 95 мільйонів гривень (фактично профінансовано і витрачено 69 мільйонів гривень), трьома державними цільовими програмами та на ринку комерційних послуг.

Володимир Тафтай зауважив, що на звітний період не була затверджена державна космічна програма, водночас, було виконано ряд іноземних замовлень, зокрема, виготовлено два ракетоносії «Антарес» і проведено запуски, виготовлено і поставлено два блоки маршових двигунів четвертого ступеня для ракет «Вега» і виконано два пуски. Також Агентство виконувало аерокосмічну зйомку, розширювало координатно-часове та навігаційне забезпечення. Державне космічне агентство працює над розширенням міжнародного співробітництва.

Голова ДКАУ зазначив, що 2020 рік був дуже складним для космічної галузі України, в тому числі, через COVID-19.

За словами Володимира Тафтая, Агентством розроблена Державна космічна програма на 2021-2025 роки, на початку квітня 2021 року проект був наданий Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості і найближчим часом вона має бути передана на затвердження Кабінету Міністрів.

Комітет ухвалив рішення взяти до відома звіт про діяльність Державного космічного агентства.

Аудіозапис звіту Голови ДКА з 1:09:10 по 1:47:50: http://komprompol.rada.gov.ua/uploads/audio/30801.mp3

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: