Європейське космічне агентство обрало ракету Vega C для запуску місії SMILE

Новини

Європейське космічне агентство (ESA) підписало угоду з компанією Arianespace про запуск місії SMILE для дослідження сонячного вітру на ракеті Vega C наприкінці 2025 року.

Про це інформує сайт spacecenter.od.ua.

Місія SMILE (Solar wind Magnetosphere Ionosphere Link Explorer) з дослідження зв’язку сонячного вітру з магнітосферою та іоносферою Землі є спільною ініціативою ESA і Китайської академії наук (Chinese Academy of Sciences, CAS). Космічний апарат вагою 2200 кг вивчатиме магнітне середовище Землі в глобальному масштабі. Мета місії – скласти більш повне уявлення про зв’язок Сонця і Землі. Проєкт SMILE був обраний ESA і CAS у 2015 році з 13 пропозицій і став першим випадком, коли ESA і Китай спільно вибрали, спроєктували, реалізовують, запустять і керуватимуть космічною місією.

30 квітня ESA офіційно підписало контракт з компанією Arianespace на запуск супутника на орбіту за допомогою ракети Vega C, яка має стартувати з космічного центру у Французькій Гвіані.

«Це підписання знаменує собою понад чотири роки спільної роботи наукових груп Arianespace і ESA з розробки місії SMILE з використанням ракети-носія Vega-C», – пояснив генеральний директор Arianespace Стефан Ісраель.

Хоча запуск був підписаний з керівництвом компанії Arianespace, він, найімовірніше, не залишиться під її управлінням.

Наприкінці 2023 року країни-члени ESA погодилися дозволити компанії Avio здійснювати просування і управління запусками ракети Vega C незалежно від Arianespace. Коли угоду було укладено, через Arianespace було укладено контракти на 17 польотів, які мали бути запущені на ракетах Vega. Хоча управління цими польотами, як і раніше, здійснюється компанією Arianespace, Avio працює з постачальником запусків, щоб укласти угоду, яка дасть змогу італійському ракетобудівнику взяти на себе управління всіма польотами Vega.

Наприкінці 2022 року ракету-носій Vega C було знято з польотів після невдалого запуску, внаслідок якого було втрачено два супутники спостереження за Землею Pléiades-Neo. За результатами розслідування було встановлено, що причиною невдачі став матеріал, з якого виготовлено горлову вставку твердопаливного другого ступеня Zefiro 40 (Z40).

У червні 2023 року новий вуглецевий матеріал було використано під час наземних вогневих випробувань для повторної сертифікації твердопаливного ступеня Z40 на придатність до польоту. Випробування закінчилося невдачею. Після проведеного розслідування було встановлено, що сопло Z40 необхідно переробити, перш ніж Vega C зможе повернутися в політ.

Наприкінці березня 2024 року генеральний директор Avio Джуліо Ранцо оголосив у соціальній мережі LinkedIn, що компанія успішно завершила модернізацію сопла Z40 і виготовила перший екземпляр нового сопла.

Перш ніж нову конструкцію визнають придатною для польотів, Avio має провести два наземних вогневих випробування ступеня. Очікується, що ці два випробування будуть проведені в другому і третьому кварталах цього року. Після цього компанія планує запустити Vega C до кінця 2024 року.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: