Торі Бруно заявляє про трансформацію компанії ULA після запуску РН Vulcan

Новини

У міру наростання чуток про можливий продаж United Launch Alliance (ULA) виконавчий директор компанії стверджує, що успішний перший запуск її ракети Vulcan підтверджує як технологічні досягнення компанії, так і її успішну трансформацію.

Про це інформує сайт spacecenter.od.ua.

Виступаючи на конференції SpaceCom 31 січня, виконавчий директор ULA Торі Бруно заявив, що довгоочікуваний перший запуск ракети Vulcan Centaur 8 січня пройшов надзвичайно успішно, без звітів про проблеми під час зворотного відліку або після старту.

Це контрастувало з репутацією перших запусків нових ракет, які історично мають високі показники відмов. «Я зробив близько трьох десятків перших запусків, і зазвичай трапляється одне з двох: або він вибухає, або він має значні аномалії в польоті, – сказав він. – Я ніколи не бачив такого чистого першого запуску, як Vulcan».

Торі Бруно пояснив це підходом ULA до проєктування ракети. «Ви можете літати, зазнавати невдач, виправляти; у цьому немає нічого поганого», – сказав він. Натомість ULA застосувала «суворий процес проєктування: зафіксуйте ваші невдачі під час наземних випробувань, зафіксуйте їх у комп’ютері, зафіксуйте у симуляційній лабораторії та запишіть на папері. Ось як це було зроблено, і мої хлопці просто виконали визначну роботу».

Ще одним чинником, на його думку, стала трансформація компанії, якою він керував, починаючи з 2014 року. Тоді він описав компанію як таку, що перебуває в кризі, оскільки вона втратила доступ до російських двигунів РД-180, що використовуються на ракеті Atlas 5, після анексії Криму Росією, а також зіткнулася з конкуренцією з боку компанії SpaceX, яка подала до суду на ВПС США, щоб отримати доступ до запусків національної безпеки, на які раніше ULA мала монополію.

«Бізнес у такій ситуації може збанкрутувати. Насправді більшість з них так і роблять», – сказав Торі Бруно. Він вжив кілька заходів, щоб змінити компанію: від скорочення витрат і зміни лінійки продуктів компанії до більш комерційних підходів і прийняття того, що їй доведеться конкурувати. «План полягав у тому, що ми скоротимося і станемо конкурентоспроможними, а потім ми будемо зростати».

Такий підхід, який включав звільнення третини персоналу компанії при інвестуванні в розробку Vulcan, став ключовим фактором отримання найбільшої частки контрактів за програмою National Security Space Launch (NSSL) Phase 2 у 2020 році. «Це нас врятувало. Тепер ми не збираємося збанкрутувати».

Майбутнє ULA стало предметом широкого обговорення у галузі. В даний час компанія знаходиться у спільній власності Boeing та Lockheed Martin, оскільки була створена як спільне підприємство стартових підприємств цих компаній у 2006 році. Однак Boeing та Lockheed розглядають пропозиції щодо продажу ULA.

Джерела в галузі говорять, що угода з продажу ULA може бути укладена вже цього місяця. Двома провідними потенційними покупцями є компанія Blue Origin, яка розробляє конкуруючу ракету-носій New Glenn, а також постачає двигуни BE-4 для РН Vulcan компанії ULA, та фонд прямих інвестицій Cerberus Capital Management. До цих переговорів про продаж також був причетний оборонний підрядник Textron, але, за чутками, він більше не бере участі у переговорах.

У своєму виступі Торі Бруно не згадав про потенційний продаж ULA. Однак деякі учасники конференції в приватному порядку зазначили, що в промові були елементи презентації, яку компанія могла б зробити потенційним покупцям, наголошуючи на своєму успіху та своїх можливостях і, можливо, пропонуючи їм залишити його на посаді генерального директора після продажу.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: