Китай збудує перший у світі спектроскопічний телескоп для виявлення екзопланет

Новини науки і техніки

Китай будує перший у світі великий спектроскопічний телескоп для виявлення екзопланет, який має запрацювати й розпочати наукові дослідження у 2026 році.

Розробили новітній пристрій для спостереження за космічними тілами у Шанхайському державному дослідницькому університеті Цзяотун, передає Укрінформ із посиланням на CGTN.

Телескоп отримав назву JUST (Jiaotong University Spectroscopic Telescope) і буде побудований на горі Сайшітен у провінції Цинхай на північному заході Китаю, де вже знаходиться майданчик для астрономічних спостережень.

Передбачається, що телескоп матиме апертуру 4,4 метра, завдяки чому його можна буде швидко перемикати між цільовими джерелами різних ділянок космосу і своєчасно проводити спектральні спостереження.

На переконання розробників, високоточний спектрометр нового телескопу забезпечить одночасне багатоцільове та високоточне спектральне спостереження, що зробить його першим у своєму роді в світі.

Науковці очікують досягнути серії проривних результатів досліджень у кількох областях, включаючи астрономію в часовій області та виявлення й дослідження екзопланет.

Розробники впевнені, що їх пристрій залишатиметься найголовнішим спектральним телескопом у Китаї протягом значного періоду часу.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: