Ракета SpaceX Falcon 9 вперше полетіла з вантажним космічним кораблем Cygnus на МКС

Головні теми

30 січня 2024 року ракета-носій Falcon 9 від SpaceX вперше була використана для запуску вантажного космічного корабля Cygnus компанії Northrop Grumman до Міжнародної космічної станції (МКС).

Про це повідомляє processer.media.

Раніше для запуску кораблів Cygnus використовувалися ракети Antares.

Запуск Falcon 9 з космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида відбувся 30 січня о 12:07 за північноамериканським східним часом (о 19:07 за Києвом), він пройшов успішно.

SpaceX модифікувала обтічник Falcon 9, додавши люк, що забезпечує доступ до корабля Cygnus для розміщення в ньому вантажу безпосередньо перед запуском. У Northrop Grumman також заявили, що внесли низку змін у Cygnus для його сумісності з Falcon 9.

Стикування космічного корабля з МКС заплановано на 1 лютого. На борту Cygnus перебуває 3,8 тонни корисних вантажів, зокрема продукти харчування для екіпажу (там є навіть морозиво), запчастини для майбутнього ремонту станції та обладнання для експериментів. Так, космонавти й астронавти отримають 3D-принтер, комп’ютер Spaceborne Computer 2 від Hewlett Packard Enterprise для аналізу даних експериментів з використанням штучного інтелекту і машинного навчання без необхідності передавати їх на Землю, комплект для встановлення сонячних батарей iROSA, тренажери і навіть робота для проведення хірургічних операцій.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: