До дня народження першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка

Головні теми

28 січня 1951 року в селі Клішківці Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів народився майбутній космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

Людина, яка здійснила свою мрію

Кожна людина протягом свого життя намагається досягнути поставленої в ранньому дитинстві чи в юнацькі роки своєї мрії. Небагатьом вдається виконати цю непросту життєву задачу. Для цього необхідне неабияке бажання, сила волі, цілеспрямованість та впевненість  в своїх силах.

Буду космонавтом…

Десятирічний Леонід ще не визначився, ким бути. Батьки радили: або вчителем, або лікарем, а він все відмовчувався. 12 квітня 1961 року інформаційний простір світу був заповнений повідомленням про політ першого космонавта світу – Юрія Гагаріна. Очі у Льоні заблищали, і він згодом батькам сказав: «Буду космонавтом». Мабуть, такі думки були у багатьох дітлахів. Але Леонід поставився до реалізації своєї мрії надзвичайно серйозно. Непогано навчаючись в школі взагалі, він став наполегливо вивчати математику, фізику, займатися спортом. Зачитувався літературою про космос. Уважно слідкував за новими польотами космонавтів. В результаті закінчив школу зі срібною медаллю, спортивними розрядами. Він зрозумів, що шлях в космос йде через військові училища, які готують льотчиків. 

Рішучий крок до здійснення мрії…

І ось він вже у військкоматі з документами та наполегливим бажанням поступити у Чернігівське вище військове льотне училище. Але раптом виявляється, що він замолодий, для вступу не вистачає одного року. У військоматі він переконав офіцера, який відповідав за набір курсантів у військові училища, підтримати його. Був знайдений неординарний крок, який підтримала і мати, і його брат-близнюк Сергій, який раптом став молодшим за Леоніда на один рік. Було виправлено свідоцтво про народження, а офіцер з військкомату, розмовляючи з працівником РАГСУ, сказав, що прийде час і ми цього юнака будемо зустрічати з квітами на космодромі після його повернення з космічного польоту.

Шлях у військове училище був відкритий. Попереду вступні іспити, важкі роки навчання професії військового льотчика. Успішно закінчено навчання, отримано диплом з відзнакою, лейтенанта Каденюка Л. К. залишили в училищі льотчиком-інструктором. Згодом він служив льотчиком-випробувачем, весь час мріючи про космос. 

Здійснення мрії було все ближче…

Ось оголосили набір до загону космонавтів. Розглянуто понад 3000 претендентів. Каденюк є серед них. Відібрали 254 кращих. Каденюк є в списку. Проведено ще один відбір. Залишилося 9 осіб. Каденюк в списку з висновком: «Придатний до космічних польотів». Почалися роки підготовки до польоту в космос. Він освоїв космічний корабель «Союз», підготовлений для польоту на космічному кораблі «Буран». Було складено сотні заліків, тестів та складних випробувань в сурдокамері, термокамері, барокамері. Проходили іспити на виживання в пустелі, за полярним колом, лісах. Скрізь Леонід демонстрував відмінну підготовку, мужність і витривалість.

Після розпаду СРСР Леонід уважно стежить за розвитком України. Раптом стало відомо, що Україна – це держава з розвинутою космічною промисловістю. Створено Національне космічне агентство, прийнята перша космічна програма, з’явилася інформація про домовленості про підготовку польоту українського космонавта на американському шаттлі. І Леонід вирішив здійснити свою мрію, запропонувавши свою кандидатуру для цього проєкту.

Здійснення мрії все ближче і ближче…

Почався новий етап в житті Леоніда Костянтиновича і його сім’ї. Повернення на Батьківщину, конкурс і відбір у Національному космічному агентстві України, робота в інституті ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, відрядження до США для стажування. І, нарешті, в 1997 році на засіданні комісії «Кучма-Гор» приймається рішення про призначення для польоту на шаттлі «Коламбія» в листопаді 1997 року космонавтом-дослідником №1 Леоніда Каденюка, а його дублером – Ярослава Пустового. 

До здійснення мрії залишився один крок…

Далі – у фільмі  «Згадати все…»:

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: