Компанія Rocket Lab виграла контракт на $ 515 млн на створення 18 супутників для урядового агентства США

Економічні аспекти

Компанія Rocket Lab, яка надає послуги запуску в космос і займається виробництвом супутників, уклала угоду вартістю понад півмільярда доларів на створення 18 супутників для урядового агентства США.

Про це інформує сайт spacecenter.od.ua.

Як зазначено в нормативній документації Комісії з цінних паперів і бірж (Securities and Exchange Commission, SEC) від 21 грудня, Rocket Lab National Security «розробить, виготовить, поставить і експлуатуватиме 18 космічних апаратів» у рамках контракту з урядом США вартістю $ 515 млн. Представник компанії заявив, що компанія не може надати додаткові подробиці.

Джерела вказують, що замовником, ймовірно, є Агентство космічного розвитку (Space Development Agency, SDA).

SDA, організація Космічних сил США, будує сітчасту мережу військових супутників на низькій навколоземній орбіті (LEO), відому як Proliferated Warfighter Space Architecture (PWSA).

Однією з частин PWSA SDA є Transport Layer Tranche 2 Beta, що складається із супутників зв’язку для забезпечення зв’язку за межами прямої видимості для збройних сил на землі.

Передбачається, що Transport Layer Tranche 2 Beta матиме 90 супутників. У серпні агентство оголосило, що уклало контракти на $ 1,5 млрд з компаніями Lockheed Martin і Northrop Grumman на постачання 72 супутників Beta.

7 грудня директор SDA Дерек Турнер, виступаючи на заході National Security Space Association (NSSA) заявив, що SDA планує додати ще 18 супутників Beta до угруповання та веде переговори з іншим постачальником, інформацію про якого він не розкрив.

Супутники Transport Layer Tranche 2 Beta, які планується запустити в 2026 і 2027 роках, будуть забезпечувати радіозв’язок на надвисоких частотах (Ultra High Frequency, UHF) і частотах S-діапазону, які використовуються військовими та розвідувальними підрозділами для передачі голосу та низькошвидкісної передачі даних.

Відповідно до заяви компанії Rocket Lab, поданої до SEC, контракт включає базову суму в $ 489 млн, а також пільги та опціони на загальну суму $ 26 млн. «Робота за угодою розпочнеться негайно з доставки космічних апаратів замовнику для запуску, запланованого на 2027 рік, експлуатації супутників до 2030 року та опціону на експлуатацію супутників до 2033 року».

Компанія Rocket Lab, розташована в Лонг-Біч, штат Каліфорнія, спеціалізується на послугах із запуску малих супутників за допомогою РН Electron, які запускаються з космодромів у Новій Зеландії та Вірджинії. Вона розробляє більшу ракету під назвою Neutron, дебют якої очікується в 2025 році.

У компанії також є зростаючий бізнес з виробництва космічних систем (Space Systems business), який виробляє компоненти та космічні апарати для урядових і комерційних клієнтів. Контракт з SDA стане найбільшим на сьогоднішній день для супутникових операцій Rocket Lab.

У 2019 році компанія випустила свою лінійку супутників Photon. У 2022 році вона заснувала дочірню компанію з питань національної безпеки, Rocket Lab National Security, орієнтовану на ринок оборони та розвідки США.

У 2022 році Rocket Lab виграла два контракти на суму $ 14 млн на постачання систем розділення для супутників SDA. Системи розділення – це інтерфейси, які прикріплюють супутники до ракет і випускають їх у космос, коли ракета досягає наміченої орбіти. Системи розділення призначені для 84 супутників, виготовлених компанією Lockheed Martin та іншим невідомим виробником, який постачає супутники SDA.

Rocket Lab запустила свій перший супутник Photon у 2020 році. Генеральний директор компанії Пітер Бек заявив, що космічний апарат був розроблений, щоб задовольнити попит на недорогі супутникові платформи «під ключ», які можуть вміщати кілька типів корисного навантаження.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: