Італійська компанія Avio прагне відокремитися від компанії Arianespace

Новини

Італійська ракетобудівна компанія Avio звернулася до Європейського космічного агентства з проханням дозволити їй відокремитися від компанії Arianespace і самостійно продавати свої ракети-носії Vega.

Про запит 26 жовтня повідомило видання La Tribune, пише сайт spacecenter.od.ua. Прохання, яке підтримується урядом Італії, буде включено до порядку денного саміту ЄКА в Севільї, Іспанія, 6-7 листопада. Хоча очікується, що ця тема буде обговорюватися на саміті, швидше за все, це буде лише першим кроком, а рішення про розділення компаній буде прийнято пізніше.

Цей запит не є надто неочікуваним. Компанія Avio за підтримки італійського уряду активно будує свій майбутній бізнес із запусків поза межами ЄКА та Arianespace.

У червні 2022 року компанія Avio оголосила про отримання € 340 млн від уряду Італії на розробку нового двигуна першого ступеня, що працює на суміші метану та кисню (metalox), і демонстратора нової частково багаторазової ракети-носія. У липні 2023 року генеральний директор Avio Джуліо Ранцо повідомив, що багаторазовий демонстратор стане прелюдією до абсолютно нової лінійки продукції компанії.

У липні 2022 року Французьке космічне агентство CNES оголосило про попереднє обрання Avio разом із шістьма іншими компаніями, що надають послуги запусків, для використання нового комерційного стартового комплексу, що будується на території старого стартового комплексу Diamant у космічному центрі Куру у Французькій Гвіані. На той час було незрозуміло, для чого компанія планує використовувати об’єкт, враховуючи, що у неї вже були запуски Vega та Vega-C.

Якщо розглянути обидва оголошення разом, Avio виходить з-під контролю ЄКА та Arianespace, створивши нову установку для запуску та нову ракету-носій.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: