Німецький морський космодром планує здійснити першу демонстраційну місію навесні 2024 року

Новини

18 жовтня Альянс морських космодромів Німеччини (German Offshore Spaceport Alliance, GOSA) повідомив, що планує здійснити перший демонстраційний запуск у період з квітня по травень 2024 року.

Про це повідомляється на сайті Об’єднання інноваційно-космічних кластерів України.

GOSA був заснований у грудні 2020 року з метою забезпечення комерційним та державним клієнтам доступ до космосу з суверенної території Німеччини.

У якості космодрому планується використовувати 170-метрове вантажне судно Combi Dock I, з якого можна буде запускати ракети вагою від 36 до 52 тон зі стартового майданчика розміром 9 Х 9 м. Запущені з плавучої платформи у Північному морі ракети зможуть виводити на навколоземні орбіти корисні навантаження вагою до 1 тони.

Космодром у центрі Європи також відкриває можливості з точки зору економічної політики: швидко зростаюча кількість стартапів, малих і середніх підприємств, які пропонують космічну продукцію або рішення, зможуть підключитися до нового кластера на ринку майбутнього. Це може створити в Німеччині перспективну економічну екосистему, яка рішуче зміцнить суверенітет Європи.

Демонстраційна кампанія GOSA Demo#1 триватиме близько двох тижнів. За цей час планується запуск до чотирьох ракет максимальною довжиною до 7 м і висотою польоту до 50 км. У кампанії візьмуть участь чотири компанії: нідерландська T-Minus Engineering запустить ракету SDART; датська Copenhagen Suborbitals запустить ракету Recruits, німецька Space Team Aachen запустить ракету Aquila Maris та ще одна німецька компанія, FAR, запустить ракету Nova I.

«Мета демонстраційної місії GOSA полягає в тому, щоб перевірити елементи концепції морського космодрому GOSA (берегову та морську інфраструктуру, телекомунікації, операційні процедури), а також набути досвіду з координації зі службами морського та повітряного трафіку і процедури ліцензування, які будуть використовуватися в подальшому при підготовці орбітальних запусків», — розповів менеджер проєкту д-р Ален Пайонк. «У той же час чотири відібрані суборбітальні оператори скористаються можливістю випробувати свої ракети, наземні системи та концепцію роботи на морському майданчику, а також провести експерименти з корисними навантаженнями».

На додаток до запусків, деякі команди планують опрацювати питання повернення відновлювальних ступенів своїх ракет. Однак Пайонк не уточнив, які ракети матимуть відновлювані ступені.

GOSA вже провела попередній аналіз проєкту місії та на даний час перейшла до фази детального проєктування разом із обраними операторами. Цей етап розробки місії включає детальну оцінку безпеки та заявку на отримання необхідної морської ліцензії від влади Великої Британії, оскільки проєкт місії передбачає падіння ступенів ракет у води Великої Британії.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: