Іспанська компанія PLD Space називає перший запуск своєї ракети Miura 1 успішним

Новини

Іспанська компанія-стартап PLD Space оголосила успішним свій перший суборбітальний запуск, який забезпечує розробку орбітальної ракети-носія.

Про це повідомляється на сайті Об’єднання інноваційно-космічних кластерів України.

На брифінгу 20 жовтня керівники компанії заявили, що запуск ракети Miura 1 7 жовтня з державного експериментального центру El Arenosillo (CEDEA) досяг усіх цілей, продемонструвавши ключові технології для ракети Miura 5. Це віха, яка позиціонує PLD Space як єдину європейську приватну компанію, яка сьогодні може проводити запуски в Європі.

«Ми дійшли висновку, що запуск був успішним», — сказав Рауль Торрес, виконавчий директор PLD Space. Фактична траєкторія ракети, за його словами, точно відповідала очікуваній траєкторії.

Під час запуску була певна плутанина щодо цієї траєкторії. Раніше компанія заявляла, що Miura 1 буде запущена на максимальну висоту 80 км. Але ракета досягла висоти лише 46 км.

Торрес сказав, що PLD Space змінила траєкторію запуску, знизивши її пікову висоту, але збільшивши дальність дальності, щоб уникнути ризику падіння ракети на землю, якщо вона зазнає збою під час запуску.

«До останньої хвилини ми оцінювали, за яким варіантом нам слідувати», — сказав він. «Ідея полягала в тому, щоб максимізувати безпеку на ближчій відстані», зокрема на стартовому майданчику та на прилеглих пляжах. Компанія вирішила змінити траєкторію в «останній день» перед запуском.

Ця зміна, підкреслив він, не відображає жодного недоліку в характеристиках ракети. «Поведінка двигуна була чудовою», – сказав він. «Реальність така, що ракета зробила те, що мала».

Проте у ході запуску виникли незначні проблеми. Торрес сказав, що під час дозвукової фази польоту в ракеті були деякі непередбачені коливання. Він сказав, що система управління реакцією ракети працювала інтенсивніше, ніж очікувалося, щоб протидіяти обертанню ракети від бокового вітру.

Крім того, PLD Space не змогла підібрати ракету після того, як вона впала в запланованому місці в Атлантиці. У той час як повернення та спуск ракети, включаючи розгортання парашута, пройшли за планом, ракета вдарилася боком о поверхню води. Торрес сказав, що це, ймовірно, розірвало паливний бак, викликавши потрапляння води всередину, через що ракета затонула. Він додав, що доказів того, що ракета розвалилася, немає.

З успіхом Miura 1 керівники компанії висловили впевненість щодо переходу до розробки орбітальної ракети Miura 5. Керівник відділу розвитку бізнесу PLD Space Рауль Верду сказав, що компанія вже шукає комерційні можливості для Miura 5 вартістю понад € 320 млн, а перші угоди на запуск будуть підписані наступного року.

Торрес сказав, що компанія активно займається розробкою Miura 5, хоча перший запуск ракети з нового майданчика, який вона побудує у Французькій Гвіані, заплановано не раніше І кварталу 2026 року.

Виконавчий президент PLD Space Езекіель Санчес заявив, що хоча компанія розробила Miura 1 трохи менше ніж за € 30 млн, вона не наголошує на ціні, пропонуючи Miura 5. «Надійність є тим, що потрібно галузі», що, за його словами, продемонстрував успіх запуску Міура-1. «Ми можемо конкурувати на глобальному рівні», – зазначив він.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: