Вийшов номер журналу «Аерокосмічний вісник», присвячений cтворенню космічної техніки в Україні

Головні теми

Космічна діяльність передових країн світу, незважаючи на складні політичні та економічні умови, продовжує стабільно розвиватися: реалізують масштабні космічні проєкти, впроваджують проривні науково-технологічні розробки, щороку зростає на 5-7 % світова космічна економіка. За даними компанії Euroconsult, загальний обсяг виручки світового космічного ринку у 2022 р. становив понад 464 млрд дол. США.

Космічну діяльність в Україні з 24 лютого 2022 р. здійснюють в умовах воєнного стану державні та приватні юридичні особи за напрямами космічна освіта, космічні дослідження, створення космічної техніки, застосування космічних технологій та надання космічних послуг.

На початку березня 2023 р., під час обговорення публічного звіту в.о. голови Державного космічного агентства України за 2022 рік, представники громадськості запропонували об’єднати зусилля зацікавлених сторін для аналізу підсумків роботи всіх суб’єктів космічної діяльності України, а не тільки державних підприємств космічної галузі. Так, Українська асоціація «Космос», до складу якої входять понад 70 академічних інститутів, технічних університетів, державних підприємств та приватних компаній, почала підготовку власних інформаційно-аналітичних матеріалів про космічну діяльність України. Керівництво ДКА підтримало пропозицію, і розпочалася спільна робота з підготування інформаційного огляду щодо космічної техніки.

В Україні застосовують такі види діяльності щодо створення космічної техніки: розроблення, виготовлення, випробування, забезпечення пусків ракет-носіїв; розроблення, виготовлення, випробування, забезпечення запусків космічних апаратів; розроблення, виготовлення, удосконалення, обслуговування наземної космічної інфраструктури. Суб’єкти космічної діяльності всіх форм власності та підпорядкування, незважаючи на відсутність Загальнодержавної космічної програми України, у 2020-2022 рр. створювали космічну техніку в рамках окремих бюджетних програм, за рахунок власних коштів вітчизняних компаній та фондів, надходжень від іноземних замовників і організацій. Діяльність українських підприємств зі створення космічної техніки протягом попередніх трьох років було зосереджено на розробленні перспективних зразків ракетно-космічної техніки; створенні і забезпеченні запуску КА «Січ-2-1» і «Політан-НР-30», виготовленні складових частин ракет-носіїв, космічних апаратів та окремих наземних засобів. Тривали створення, розвиток та використання сучасних навчально-наукових та виробничих баз провідних суб’єктів космічної діяльності.

До вашої уваги пропонуємо інформаційний огляд щодо створення космічної техніки в Україні основними суб’єктами космічної діяльності у 2020-2022 роках.

Завантажити журнал

Інші наші видання: https://space.com.ua/vydannya

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: