SpaceX запустить в космос перший вірменський супутник

Новини

Вірменська лабораторія космічних досліджень Bazoomq, місією якої є створення та постійний розвиток можливостей для новітніх космічних досліджень, освіти та формування стартапів у Вірменії, працює над супутником CubeSat вірменського виробництва під назвою Hayasat-1.

Співзасновник, член правління та технічний директор Bazoomq Айк Мартиросян у бесіді з «Арменпрес» повідомив, що випробування супутника завершаться наприкінці вересня, у листопаді його відправлять у космос на ракеті SpaceX Falcon-9.

«Hayasat-1, який ми створюємо спільно з Фондом наукових інновацій та освіти (CSIE – Центр наукових інновацій та освіти), має освітню мету. Після польоту ми отримаємо величезний обсяг знань та досвіду, який зможемо застосувати під час відправлення в космос складніших супутників у майбутньому. Ми постаралися розпочати з найпростішого, бо є багато питань щодо оформлення документів, які Вірменія проходить уперше. Запуск супутника в космос потребує різних погоджень. Багато кроків є першими для нашої держави, і уявіть, що Вірменія матиме власність, яка знаходиться не тільки в нашій країні, а й у космосі», – зазначив Мартиросян.

Супутник вагою близько одного кілограма здійснюватиме оборот навколо Землі кожні 90 хвилин. У Bazoomq повідомили, що виконають поставлене перед ними завдання за 6 місяців, після чого вважатимуть запуск супутника в космос успішним.

«Наше завдання – де-факто пройти через усі процеси, як у складанні, так і у тестуванні, у питаннях документації, співпраці зі структурами.

У плані застосування супутник не дасть багато чого, у нього немає оптики, системи зв’язку. Ми розглядаємо його як освітній інструмент. Через 6 місяців можна буде сказати, що створений у Вірменії пристрій пройшов випробування у космосі та відповідає міжнародним стандартам. У майбутньому ми зможемо внести до супутника будь-які зміни, які зможуть вирішувати багато проблем», – сказав співзасновник.

Bazoomq був заснований кількома друзями. Однак його основи та коріння було закладено ще 35 років тому. 35 років тому Аветік Григорян заснував космічний науковий клуб AYAS, який дав безліч випускників, які обіймають різні посади.

За словами Мартиросяна, настав момент, коли вони були впевнені, що настав час створювати космічну лабораторію. Робота зі створення Bazoomq розпочалася у 2020 році. Оскільки вони вели певну діяльність у космічній сфері, вони розуміли, що мають вийти на новий рівень.

Як назвати лабораторію думали довго, варіантів було багато, але зрештою зупинилися на Bazoomq, що означає «зоряне скупчення».

«Основна мета Bazoomq – створити космічну екосистему, максимально залучити вірменських та міжнародних партнерів до космічних технологій, відновити розвиток космічних технологій у Вірменії», – розповів Мартиросян.

Мартиросян зазначив, що вони розпочинали практично з нуля. У радянські роки Вірменія зробила досить великий внесок у космічну галузь як у плані фахівців, так і в плані наукових досліджень. База знань збереглася. Мартиросян бачить потенціал просування впевненими кроками. На його переконання, Вірменії необхідно мати сильну стратегію, сильний космічний план.

«Ми підготували попередню версію стратегії та у вигляді проєкту представили її Міністерству високотехнологічної промисловості РА. Остаточна обробка триває у міністерстві», – сказав він.

Співзасновник лабораторії переконаний, що космічні технології для держави у питаннях безпеки мають велике значення. За його словами, чим більш просунутими у світі є космічні технології держави, тим вона могутніша.

«Ми хочемо принести до Вірменії космічні технології, які стануть основою для майбутнього створення в нашій країні таких супутників, які будуть готовими вирішувати великі завдання. Ми будемо піонерами у цій роботі і вестимемо за собою розвиток космічних технологій. Ми створимо екосистему, де створюватимуться такі стартапи, які вирішуватимуть великі проблеми», – сказав Мартиросян.

Технічний директор космічних програм фонду CSIE, який повернувся на батьківщину і приєднався до цієї місії, Масіс Кумригян зазначив, що якщо є бажання, то знайдуться і можливості.

«Кажуть: Вірменія – маленька країна, її можливості обмежені, нам не потрібно мати багато амбіцій, нам потрібно знати своє місце. Насправді мріяти добре, важливо сформувати волю, а якщо є воля, то знайдуться можливості», – зазначив Кумригян.

Bazoomq зараз зосереджений на супутниках. Часу замало, роботи багато. Є плани щодо розширення співпраці з державою. Також готуються розпочати роботу з університетами. Лабораторія має тенденцію постійно рухатися вперед та розвиватися.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: