Відбулася церемонія нагородження команд-переможців міжнародного конкурсу PromoMoon для покоління Moon Village на честь Олександра Дегтярева

Головні теми

24.07.2023. СПЕЙС-ІНФОРМ. 18 липня 2023 року відбулася фінальна церемонія нагородження та закриття 2-го Міжнародного конкурсу PromoMoon для покоління Moon Village на честь Олександра Дегтярева. Трансляція церемонії відбувалася у прямому ефірі за участі членів ради директорів Асоціації Місячного Поселення (Moon Village Association – MVA), представників ДП «КБ «Південне» та безпосередньо самих команд-переможців.

Ініціатива проводиться щорічно.

Основні цілі конкурсу та менторських сесій:

  • нарощування потенціалу нових гравців космічного ринку – удосконалення та підвищення рівня готовності розробок інноваційних місячних технологій;
  • підтримка в аналізі реалізації технічної концепції ініціативних груп, ентузіастів, стартапів, враховуючи також потреби ринку.

У рамках конкурсу основна увага приділяється головним чином технічним концепціям за такими напрямами:

  • доставка на/з поверхні Місяця (ракетно-космічні комплекси, космічні апарати та їх підсистеми, стартові та посадкові майданчики);
  • транспортні засоби на поверхні Місяця (роботизовані ровери та перелітаючі посадкові апарати, лендери та їх підсистеми);
  • енергетика на Місяці (виробництво та розподіл енергії);
  • інфраструктура, будівництво та виробництво на Місяці (забезпечення будівельними матеріалами, виробництво з реголіту, технічне обслуговування інфраструктури).

У конкурсі можуть взяти участь малі та середні підприємства, компанії сегменту «New Space», стартапи, спінофи, команди молодих спеціалістів та студентів з усіх країн світу. Статус членства у MVA не впливає на можливість участі у конкурсі.

Конкурс проходить у чотири етапи:

  1. Малі та середні підприємства, компанії сегменту «New Space», стартапи, спінофи, команди молодих спеціалістів та студентів з усіх країн світу подають заявки на участь у конкурсі з ідеями/концепціями/проєктами з освоєння Місяця в рамках вищезазначених технічних напрямів шляхом заповнення спеціальної аплікаційної форми.
  2. Створюється комітет експертів з оцінки заявок (що складається з представників ДП «КБ «Південне», MVA та інших космічних компаній, які хотіли б надати підтримку цій ініціативі).
  3. За результатами процесу оцінки відбирається 1-3 ідеї/концепції/проєкта.
  4. Комітет експертів з оцінки надає на добровільній та безоплатній основі оцінку відібраних технічних рішень. Менторські сесії у форматі В2В та можливість представити свій проєкт на Міжнародному астронавтичному конгресі поза конкурсом будуть надані як винагорода відібраним учасникам Програми.

Програма надає унікальну можливість новим гравцям космічного ринку, професіоналам та ентузіастам отримати незалежну думку, а також оцінку експертів за представленими технічними рішеннями на добровільній та безкоштовній основі за допомогою онлайн B2B менторських сесій, які будуть надані фахівцями ДП «КБ « Південне», членами MVA та інших космічних компаній, які мають великий практичний досвід у розробці, відпрацюванні, виготовленні, авторському супроводі та експлуатації різних космічних систем на світовому ринку. А також можливість представити свій проєкт на МАК поза конкурсом.

Цього року в конкурсі приймали участь команди з шістьох країн.

10 квітня, у день заснування ДП «КБ «Південне», було оголошено результати першого етапу відбору, який пройшли 7 команд.

https://moonvillageassociation.org/announcement-2nd-promomoon-initiative-announces-first-stage-results/

20 червня було оголошено трьох переможців конкурсу. Ними стали:

https://moonvillageassociation.org/announcement-of-winners-2nd-promomoon-initiative-in-partnership-with-yuzhnoye-state-design-office/

  • Samer El Sayary з проєктом Oasis & Iris (Єгипет),
  • Colin Lennox, малесереднє підприємство (SME) EcoIslands LLC з проєктом SOWBS (США)
  • Charalampos Kosmas, стартап Lunar cargo P.C. з проєктом Lunar Cargo (Греція).

Впродовж трьох днів з 11 до 13 липня експерти ДП «КБ «Південне» та MVA провели менторські сесії з переможцями, які отримали зауваження до своїх проєктів та пропозиції для подальшої реалізації.

18 липня 2023 року відбулася фінальна церемонія нагородження та закриття конкурсу.

Олександр Вікторович Дегтярев (1951-2020) був Генеральним конструктором – Генеральним директором державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» з 2010 по 2020 рік. Справою його життя було проєктування аерокосмічної техніки, в якому він досяг значного успіху. Завдяки його багатому досвіду, накопиченому протягом понад 40 років у проєктуванні, розробці та відпрацюванні ракетно-космічних комплексів, йому вдалося вирішити низку актуальних завдань в аерокосмічній промисловості. Наукові досягнення О.В. Дегтярева знайшли своє застосування у таких широко відомих міжнародних космічних проєктах, як «Морський старт», «Наземний старт», «Дніпро», «Циклон», «Антарес», «Вега». Завдяки масштабним проєктам, реалізованим під керівництвом Олександра Вікторовича ДП «КБ «Південне» зробило значний внесок у розширення міжнародного співробітництва у галузі освоєння космічного простору в мирних цілях, розвитку космічної науки та зростання української економіки.

Міжпланетні місії та створення поселень людини на Місяці та Марсі стали не лише його заповітними мріями, а й визначили напрямок розвитку технологій підприємства, яким він успішно керував. Закономірно, ДП «КБ «Південне» розробило власну концепцію створення місячної промислово-дослідницької бази та ініціювало проведення низки супутніх досліджень ще до того, як ця тематика стала головною тенденцією у всьому світі. ДП «КБ «Південне» було серед тих компаній, які приєдналися до MVA як інституційний член відразу після її створення. О.В. Дегтярев, будучи членом Консультативної ради MVA, був послідовним прихильником її діяльності.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: