До Києва прибув Роберт Зубрін

Новини

15 червня 2023 року до столиці України приїхав Роберт Зубрін — аерокосмічний інженер, засновник Mars Society, у минулому — старший інженер компанії Lockheed Martin, а з 1996 року — президент компанії Pioneer Astronautics. На цій посаді він очолював понад 70 успішних проєктів з розвитку технологій для NASA, збройних сил США, Міністерства енергетики та приватних клієнтів.

Про це Зубрін написав у Facebook, додавши декілька фото з Центрального залізничного вокзалу.

Як повідомив директор із маркетингу компанії Middleware Сергій Даниленко, 18 червня о 10:15 Роберт Зубрін виступить в Києві на конференції INSCIENCE. Тема виступу – як технології, повʼязані із Космосом (звʼязок, супутникові фото, навігація), можуть наблизити перемогу України.

Science to Rebuild Ukraine – це тема найбільшої науково-популярної конференції в Україні INSCIENCE CONFERENCE 2023. На вас чекають виступи й воркшопи глобальних і українських спікерів і спікерок, а також виставка наукомістких стартапів та дитяча інтерактивна зона.

Коли та де: 17-18 червня, онлайн або офлайн у Києві, вул. Оболонська набережна, 20, Київський Гольф Центр.

У програмі – наука для перемоги й відбудови країни, для пізнання світу довкола та турботи про здоров’я своє і близьких під час повномасштабної війни. Теми – довкілля, космос, технології, людина.

Подія залучає більше тисячі вчених і популяризаторів науки, представників інноваційного бізнесу та людей, які закохані у науку та технології. Вперше ця конференція відбулась у 2018 році.

Сайт конференції: https://inscience.io/en/conference2023/

Міні-лонгрід Сергія Даниленка з ключовими фактами із життя Роберта, який дає зрозуміти, наскільки легендарна ця людина.
***
Роберт Зубрін народився 9 квітня 1952 року у Нью Йорку. Відомий як популяризатор ідей колонізації Марса. У 1990 році Роберт Зубрін розробив план під назвою “Mars Direct”, який став основою для його майбутніх виступів, статей та книг.
ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ПЛАН “MARS DIRECT”?
20 липня 1989 року Президент США Джордж Буш оголосив про старт Space Exploration Initiative (SEI). На сходах National Air and Space Museum Джордж Буш описав довгострокові плани, які мали закінчитися висадкою людей на Марс.
У грудні 1990 року відбулося дослідження, де реалізацію плану оцінили в $450 млрд., а тривалість 20-30 років. Конгрес США зустрів план із подивом. Такої суми грошей США не виділяли на жодний проект з часів Другої світової війни.
1 квітня 1992 року новим головою NASA став Dan Goldin, який офіційно відмовився від SEI.
У цей час Роберт Зубрін працював у компанії Martin Marietta (у 1995 році відбулося злиття Martin Marietta та Lockheed Corporation у знамениту Lockheed Martin).
Роберт Зубрін виступив запеклим критиком Плану SEI за $450 млрд. Роберт озвучив, що NASA просто вирішила, що чим більше технологій – тим краще. Чи не кожен постачальник NASA зміг би прикласти руку до проекту і заробити: “Такий підхід – абсолютний антонім до того, як мислять інженери”.
Зубрін заявив, що в NASA, напевно, перестаралися з переглядом “Зоряних війн”, раз вони вирішили побудувати величезний космічний корабель для польоту на Марс. План NASA НЕ передбачав прямого (direct) польоту із Землі на Марс. Спочатку потрібно було створити “перевалочний пункт” на орбіті. Доставити туди безліч корисних вантажів, включаючи пиво для польоту на Марс і назад. Далі потрібно було продати “велику будову”: просто на орбіті зібрати всі модулі у великий космічний корабель – і тільки потім летіти на Марс. План був нежиттєздатним із самого початку.
У той же час Роберт Зубрін погодив з менеджментом компанії Marietta проект з розробки принципово іншого плану польоту на Марс, який пізніше отримав назву “Mars Direct”. План передбачав ПРЯМИЙ політ із Землі на Марс, без будь-яких “перевалочних пунктів” на орбіті.
Також план пропонував триваліший період знаходження астронавтів на поверхні Марса з науковими цілями. Інакше навіщо взагалі туди летіти? Поставити прапор, зробити селфі та вилітати назад? План припускав, що паливо для подорожі назад на Землю можна виготовити прямо на Червоній планеті, а не везти із собою із Землі.
У своїх книгах “The Case For Mars” та “The Case For Space” Роберт Зубрін наводить аналогії колонізації Марса з першими експедиціями дослідження Північного Полюса. Успішними були ті експедиції, які брали із собою якнайменше речей і максимально “live off the land”, тобто використовували їжу та інші ресурси, які видобували по ходу експедиції, а не брали спочатку із собою.
РОБЕРТ ЗУБРІН ТА ІЛОН МАСК.
У 1996 році Роберт Зубрін опублікував книгу “The Case For Mars”, де детально описав концепцію плану Mars Direct. А в 1998 році Роберт заснував громадську організацію Mars Society, яка зайнялася популяризацією ідей польоту на Марс.
У 2000 році Ілон Маск пішов з PayPal, у нього на руках було $100 млн, і Ілон думав, чим йому далі зайнятися в житті. Цей період добре описаний у книзі Ashlee Vance “ Ілон Маск: Tesla, SpaceX та дорога у майбутнє ”.
Ілон вирішив, що потрібно займатись глобальними проблемами людства. І сформулював свою місію так: “Make humankind multiplanetary species”. Відсилаю тут до лонгріду на сайті WaitButWhy (серія інтерв’ю з І.Маском).
В одному з інтерв’ю Ілон Маск говорив, що якось пішов погуглити на сайт NASA, коли заплановано політ на Марс. Ілон припускав, що це може бути віддалена дата, але з подивом виявив, що на сайті NASA такої дати не існує. У 2000 році у NASA не було жодної передбачуваної дати польоту на Марс.
Проте Маск нагуглив Mars Society і вирішив зустрітися з Робертом Зубріним.
У книзі “The Case For Space” Роберт Зубрін каже, що навесні 2001 року планувалася конференція Mars Society. Вхід коштував $500, але якась людина на ім’я Ілон Маск надіслала чек на $5000. Роберт Зубрін пішов погуглити, хто це такий і прочитав, що Ілон Маск – засновник компанії PayPal. А низка людей якраз дратувала тоді Роберта питаннями, чи можуть вони заплатити за свої квитки не карткою чи чеком, як нормальні люди, а через PayPal.
У будь-якому випадку, Ілон Маск привернув увагу Роберта, і вони зустрілися на каву до початку конференції Mars Society навесні 2001 року. Потім Роберт запросив Ілона Маска провести з ним та зі співробітниками його компанії один день у Денвері. Так почалася досить продуктивна взаємодія Ілона Маска та Роберта Зубріна. Ілон Маск пожертвував $100,000 на роботу Mars Society та став одним із членом ради Директорів Mars Society на деякий час.
Роберт Зубрін познайомив Ілона Маска з інженером Джимом Кантреллом, з яким Маск разом літав до Росії зі спробою купити російські ракети для польоту в космос (цей сюжет також описаний у книзі Ashlee Vance).
Через якийсь час шляхи Ілона Маска та Роберта Зубріна розійшлися. Ілон Маск у довірчій розмові повідомив Роберту Зубріну, що не бачить себе гравцем чужої команди. Йому потрібне власне шоу. “Цар гори” має бути один.
Тут я знову відсилаю до книги “The Case For Space”, де Р.Зубрін докладно описує знайомство та спілкування з Ілоном Маском.
РОБЕРТ ЗУБРІН ТА SPACEX.
Якось Р.Зубріна запитали в інтерв’ю: “Роберте, ви допомагали Ілону Маску будувати ракети?”
Роберт відповів: “Чи я будував ракети? Звичайно ж ні. Всі ракети SpaceX до останнього гвинтика – це нагорода SpaceX. Але я допомагаю Ілону Маску тим, що заражаю людей мрією про космос. [В оригіналі: I have helped recruit people to the Cause”].
БАТЬКИ РОБЕРТА ЗУБРІНА.
Ось тут є гарна стаття, де Роберт Зубрін розповідає про свою сім’ю та батьків: https://ricochet.com/…/charles-zubrin-american-life/
У книзі “Жага Космосу” на сторінці 22 Р.Зубрін пише, що його батько і всі дядьки воювали у Другій світовій війні, один із них брав участь у висадці Союзників у Нормандії. Те покоління було Велике, тому що перемогло фашизм. Наше покоління також має шанс увійти в історію, якщо полетить на Марс.
РОБЕРТ ЗУБРІН ТА УКРАЇНА.
Роберт Зубрін захоплюється шахами. У 70-ті роки він відвідав Радянський Союз, оскільки хотів читати книги про радянські шахові стратегії. В цей же час Роберт уперше відвідав Київ.
2018 року Роберт Зубрін був в Україні на конференції InScience. У мережі залишилися різні інтерв’ю із журналістами того часу. Наприклад, тут: https://day.kyiv.ua/…/ekonomika/krok-u-kosmichnu-eru
В Україні працює підрозділ Mars Society Ukraine, є Facebook-сторінка спільноти: https://www.facebook.com/marssocietyua
Роберт Зубрін написав передмову спеціально до українського видання книги “Жага Космосу” , де процитував Т.Шевченка: “Ми стоїмо на порозі нової космічної ери та Україна здатна і має теж увірватися у цей простір. Україна була колискою багатьох талантів. Наприклад, найвідоміший представник Сергій Корольов, який був головним інженером проектів, внаслідок яких у космос полетіли Спутник, Бєлка та Стрєлка, а потім і Гагарін. Такі таланти не переклалися у вас і нині. Україна (на щастя) вже не є частиною радянської наддержави… І підприємницька революція у космічній галузі означає, що тепер для успіху цього й не треба. Наоборот: без кайданів талант працює тільки ліпше. Боріться – поборете !
ВІЙСЬКОВИЙ АСПЕКТ.
У книзі “The Case For Space” Р.Зубрін пише, що війни у минулому вигравали країни, які контролювали море. Потім країни, які контролювали повітря. Сьогодні виграють ті, хто контролює Космос. Саме тому Україні так важливо розвивати власні космічні технології, якщо ми хочемо протистояти агресії з боку Росії.
Р.ЗУБРІН ПРО РОСІЮ ТА В.ПУТІНА.
У книзі “The Case For Space” Р.Зубрін каже, що розвитку космічної галузі в Росії заважає “клептократичний” стиль правителів Кремля, через який перспективи будь-яких інвестицій виявляються туманними. Навіщо щось винаходити, якщо в тебе це можуть забрати? Але Путіну та його компанії доведеться зрозуміти, що якщо вони хочуть підтримувати щось на кшталт військового паритету із Заходом, їм доведеться створити співвимірні за потужністю технології космічних запусків. А для цього, чи тобі подобається, треба буде провести реформи в країні.
Р.ЗУБРІН ПРО ФАШИЗМ.
У книзі “The Case For Space” Р.Зубрін згадує теорію Мальтуса про обмеженість ресурсів. Британський вчений Томас Мальтус (1776-1834) вважав, що зі зростанням населення Землі на нас неминуче чекає голод, оскільки їжі не вистачить на всіх. Схожими міркуваннями були мотивовані фашисти: оскільки ресурс обмежений, то право їм розпоряджатися має дістатися “кращим”, сильніший. Необхідно завоювати інші країни, інакше вони у боротьбі за кінцевий ресурс завоюють тебе.
Насправді, Землі існує необмежений ресурс – це креативність і винахідливість людини. Зі зростанням населення Землі, постійно зростає і ВВП завдяки винаходам і науковому прогресу. Найкращий спосіб припинити війни на Землі – це зосередити зусилля людства на безмежній Космічній експансії.
ПРО ВАЖЛИВІСТЬ “ДАЛЕКИХ ЗЕМЕЛЬ”.
У 1893 році американський історик Frederick Turner опублікував наукову працю: “Про важливість ролі далеких земель в історії Америки”. Вчений пояснив, наскільки важливою була ситуація постійного виклику, коли перші американські переселенці рухалися зі Сходу на Захід у бік сучасної Каліфорнії. Постійна колонізація та дослідження нових земель змушували людей робити винаходи у сфері науки, економіки, політики тощо.
Тут проглядається пряма паралель із дослідженнями Космосу. Саме виклики “космічних масштабів” здатні рухати людство вперед. Освоєння “далеких планет” – ось що захоплює розум найкращих вчених, програмістів, інженерів, підприємців.
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ.
Charles Zubrin: An American life. Стаття Роберта Зубріна про його батьків: https://ricochet.com/…/charles-zubrin-american-life/
Документальний фільм “The Mars Underground” про життєвий шлях Роберта Зубріна, 2014 рік: https://www.youtube.com/watch?v=tcTZvNLL0-w (16 млн переглядів).
3 причини, чому саме політ на Марс має бути основою Космічної програми США: https://www.youtube.com/watch?v=plTRdGF-ycs (725 000 переглядів).
Інтерв’ю Роберта Зубріна з Ілоном Маском 2020 (525,000 переглядів) https://www.youtube.com/watch?v=y5Aw6WG4Dww
План польоту на Марс: https://www.youtube.com/watch?v=BETzFNmPDbA (201,000 переглядів).
***
Два джерела нижче важливі для розуміння, чому Ілон Маск і Роберт Зубрін вважають колонізацію Марса настільки важливим завданням для людства:
Книга Ashlee Vance “Ілон Маск: Tesla, SpaceX та дорога у майбутнє”.
Лонгрід на сайті WaitButWhy “Elon Musk: The World’s Raddest Man”

 

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: