Rocket Lab вивела на орбіту два кубсати угруповання TROPICS

Новини

8 травня 2023 року зі стартового майданчика у Новій Зеландії відбувся о 04:00 за київським часом відбувся пуск ракети-носія Electron компанії Rocket Lab.

Про це пише space.com.

Через 33 хвилини після старту РН Electron вивела два кубсати TROPICS на замовлення NASA на низьку навколоземну орбіту на висоту близько 550 км. Усього угруповання TROPICS (Time-Resolved Observations of Precipitation Structure and Storm Intensity with Constellation of Smallsats) складатиметься з чотирьох кубсатів. Очікується, що Rocket Lab виведе на орбіту ще два супутники приблизно за два тижні. Супутники щогодини надсилатимуть спеціалізовану інформацію про тропічні циклони та урагани.

У NASA заявляють, що тепер зможуть отримати дані, які були раніше недоступні. Зокрема, вестимуться спостереження у мікрохвильовому діапазоні, з’являться розширені можливості щогодини спостерігати за формуванням та посиленням штормів. Завдяки цьому вчені зможуть краще зрозуміти процеси, що стоять за формуванням таких природних явищ, а також краще прогнозувати та відстежувати інтенсивність штормів. Учасники проєкту повідомляють, що програма TROPICS доповнить дані з існуючих погодних супутників, також впроваджуватимуться і нові технології спостереження.

Раніше планувалося запустити супутники з майданчика в США, але пізніше обидві місії в рамках проекту TROPICS перенесли в Нову Зеландію, що дозволить ввести всі кубсати в експлуатацію до початку сезону ураганів у Північній півкулі, офіційно він оголошується для східної частини Тихого океану 15 травня.

Спочатку угруповання TROPICS повинно було складатися із шести супутників, але перші два були втрачені під час невдалого пуску ракети компанією Astra у червні 2022 року. Після цього NASA обрало для відправки решти супутників компанію Rocket Lab. На думку вчених, навіть якщо друга місія останньої не увінчається успіхом і на орбіті буде тільки два супутники, це все одно дозволить багато чого дізнатися про те, що відбувається на Землі, хоча ритм спостережень і буде уповільнений.

Поки Rocket Lab працює над створенням багаторазового першого ступеня ракети Electron. Відомо, що, як мінімум двигун, що був у використанні, застосують у новій ракеті ще до кінця поточного року.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: