Раніше ніж NASA. Студенти зі США відправлять на Місяць перший американський автономний місяцехід (відео)

Новини

Американські студенти випередять NASA з висадкою першого автономного місяцехода на Місяць цілий рік.

Вже в травні цього року на Місяць вирушить маленький автономний місяцехід, створений студентами Університету Карнегі — Меллона, Піттсбург, Пенсільванія, США. Це буде перший в історії США автономний місячний наземний апарат. Полетіти в космос він має у знаковий для шанувальників кінофраншизи “Зоряні війни” день, пише Фокус з посиланням на Space.

Ще жодного разу NASA не надсилало на Місяць автономний наземний апарат для дослідження Місяця. В останніх трьох пілотованих місіях на супутник Землі в рамках програми “Аполлон” понад 50 років тому використовувалися місяцеходи, якими керували астронавти. NASA планує відправити роботизований наземний апарат під назвою VIPER на Місяць лише на початку 2024 року.

Тому студенти з Університету Карнегі – Меллона, які створили свій автономний місяцехід, випередять американську космічну агенцію із запуском такого апарату на Місяць майже на рік. Нова розробка отримала назву Iris і цей місяцехід, вагою 2 кг, має вирушити в космос на ракеті-носію Vulcan Centaur від компанії United Launch Alliance вже в травні цього року.

Якщо бути точнішим, то американські студенти обрали знакову дату для шанувальників кінофраншизи “Зоряні війни”, щоб відправити на Місяць свій наземний апарат – 4 травня. Цей день вважається Днем “Зоряний воєн” тому що англійською мовою вираз “Хай буде з тобою 4 травня” звучить схоже на вираз “Хай буде з тобою Сила”. Він є основним виразом у серії фільмів про космічні пригоди в “далекій-далекій галактиці”.

Перший автономний місяцехід США студенти створювали протягом трьох років і спочатку планували відправити його на Місяць ще наприкінці 2021 року, а потім на початку 2022 року. Але запуск було перенесено через проблеми з реалізацією нової місячної програми NASA Artemis.

Місяцехід Iris, розміром з коробку для взуття, має колеса, зроблені з вуглецевого волокна. Після того, як ракета-носій виведе новий місяцехід у космос, на Місяць його доставить посадковий апарат «Перегрін» (Peregrine) від компанії Astrobotic.

Після приземлення на поверхню Місяця Iris проведе тут 60 годин. Весь цей час він робитиме знімки навколишньої місцевості, а також перевірить нові методи локалізації, адже він постійно передаватиме дані про своє місцезнаходження на Землю.
Ще однією особливістю цієї унікальної місії є те, що американські студенти мають намір помістити на автономний місяцехід маленьку капсулу часу під назвою MoonArk. У ній буде сховище з віршами, музикою, зображеннями, а також іншими різними предметами. Це буде своєрідне послання для наступних поколінь землян, які в майбутньому освоять Місяць та створять колонію.

 

Як пише “Медуза”, крім американської основи, на «Перегріні» розмістилося наукове, освітнє та комерційне навантаження інших країн.

Німецька космічна агенція розмістила детектор радіації. Дві британські приватні компанії, Lunar Mission One та Spacebit, доставлять пам’ятні таблички та електронні архіви. Компанія Spacebit має як британських, так і українських засновників і збиралася доставити на Місяць свій маленький чотириногий місяцехід Asagumo.

IRIS виявиться не єдиним місяцеходом на борту «Перегріна». Компанію йому становитимуть п’ять маленьких двоколісних роверів «Колмена» від Мексиканської космічної агенції. Роботи, створені в Університеті Насьонал Аутонома де Мексика, мають розмір не більше долоні і будуть скинуті на поверхню за допомогою невеликої катапульти, встановленої на борту «Перегріна». У їх завдання входить вивчення приповерхневого місячного середовища.

Виконає «Перегрін» і меморіальну функцію. На ньому розміщені капсули з прахом людей та їх ДНК від двох різних компаній, Celestis та Elysium Space. Також на борту буде кілька «місячних архівів» — металевих пластин із різною інформацією, нанесеною мікролітографією. Перший такий архів уже доставлений на Місяць у 2019 році ізраїльським апаратом “Берешит”.

Є на борту «Перегріна» і чисто комерційне навантаження. Вона представлена зразком японського газованого напою Pocari Sweat, сувенірною монетою в 1 біткоін, SD-картою із записом мультфільму «Шрек», а упаковане все це багатство в коробку DHL MoonBox від відомої служби доставки. У ній розмістився і невеликий камінь з гори Еверест, який підібрав американський астронавт Скотт Паразінскі.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: