Африка в космосі: ще плюс один супутник

Новини

Кенія відзначила нову віху в освоєнні космосу, здійснивши успішний запуск першого супутника Taifa-1, передає “Спейс-Інформ” з посиланням на DKNews.kz.

Кубсат 3U (10×10×30 см), розроблений дев’ятьма кенійськими інженерами та зібраний за участю болгарської аерокосмічної компанії Endurosat, запустили 15 квітня 2023 року за допомогою ракети-носія Falcon-9 компанії SpaceX зі стартового комплексу на базі американських військово-космічних сил Ванденберг у США.

Кенійське космічне агентство назвало запуск Taifa-1 історичною віхою в рамках зусиль щодо використання космічної науки для подолання сучасних екологічних викликів, таких як кліматична криза. “Тайфа” мовою суахілі означає “нація”. На створення супутника пішло близько двох років. Передбачається, що він працюватиме протягом п’яти років.

За словами Аллойса Уере, інженера-авіаконструктора та заступника директора з навігації та позиціонування Кенійського космічного агентства, супутник, перебуваючи на орбіті, отримуватиме і передаватиме зображення, які допоможуть у реагуванні на кліматичні катаклізми.

Крім того, Taifa-1, вартістю близько 372 тис. доларів США, протягом двох років використовуватиметься для спостережень за лісовим господарством та урбанізацією, повідомили в агентстві.

Апарат також збиратиме сільськогосподарські дані, відстежуватиме лісові пожежі та надаватиме підтримку місцевим зусиллям щодо забезпечення продовольчої безпеки, водночас допомагаючи боротися зі стихійними лихами.

В агентстві звернули увагу, що успішний запуск супутника після трьох невдалих спроб минулого тижня, пов’язаних із несприятливими вітровими умовами у верхніх шарах атмосфери, повинен надати імпульс зусиллям Африки з освоєння космосу.

За повідомленнями місцевих ЗМІ, Єгипет став першою африканською країною, яка відправила супутник Nilesat 101 у космос у 1998 році, а вже у 2018 році Кенія запустила свій перший експериментальний наносупутник із Міжнародної космічної станції.

Як свідчать дані нігерійської фірми Space in Africa, яка відслідковує прогрес космічних програм на континенті, до 2022 року принаймні 13 африканських країн виготовили 48 супутників.

Станом на листопад 2022 року на орбіту було виведено понад 50 африканських супутників, хоча жоден з них не був запущений з території континенту, повідомила Space in Africa, додавши, що в січні 2023 року уряд Джибуті уклав угоду з компанією з Сянгана про будівництво космодрому вартістю 1 млрд доларів США, яке, як очікується, триватиме п’ять років.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: